Nagyvilág koronavírus

„Sikerült úrrá lennünk a vírus fölött” – Norvégia enyhítene több korlátozáson

Norvégia enyhítene néhány, az új típusú koronavírus-járvány lassítására bevezetett korlátozáson – jelentette be Erna Solberg, a skandináv ország miniszterelnöke kedden újságírók előtt.

Sikerült együtt úrrá lennünk a vírus fölött, ezért most már lépésről lépésre megnyithatjuk a társadalmat

– fogalmazott Solberg.

A tervek szerint április 27-ig kinyitnának az óvodák, 27-től pedig az általános iskolák alsó tagozatai is.

A miniszterelnök hozzátette azonban, hogy folytatódna az otthoni munkavégzés, egyúttal leszögezte: a norvégoknak még hosszú ideig együtt kell élniük a fertőzés megelőzése érdekében hozott intézkedésekkel.

Hétfői sajtótájékoztatóján Bent Höie norvég egészségügyi miniszter szintén ama véleményének adott hangot, miszerint az országban úrrá lettek a víruson, ám nem tanácsolta a korlátozások idő előtti feloldását sem.

A norvég kormány szerdán határoz a jelenleg április közepéig érvényben lévő korlátozások lehetséges meghosszabbításáról.

Norvégia az elsők közt hozott korlátozó intézkedéseket az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) terjedésének lassítása érdekében. Bezártak az iskolák és óvodák, számos vállalat függesztette fel a termelést, korlátozták az emberek mozgásszabadságát.

Európa már a korlátozások enyhítését tervezi
Ha minden jól megy, néhány országban már áprilisban enyhítenek a jelenlegi szigorú járványügyi szabályokon, de naivitás lenne azt hinni, hogy egy csapásra visszatér a régi életünk.

Ennek hatására azonban a gazdaság zuhanórepülésre váltott, és százezrek váltak munkanélkülivé. A norvég munkaügyi hivatal keddi tájékoztatása szerint történelmi csúcsra, 15,4 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta április első hetében.

Az országban a Johns Hopkins Egyetem kedd délutáni adatai szerint 5866 regisztrált fertőzött van. A vírus okozta Covid-19 betegségbe 83 ember halt bele, 32-en pedig meggyógyultak.

(MTI, kiemelt kép: Lise Åserud / NTB Scanpix / AFP/ Norway OUT)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik