Nagyvilág koronavírus

Az EU orvoscsoportot küldött Olaszországba

Olaszországban a legfrissebb adatok szerint 136 675 regisztrált fertőzött van, 3599-cel több mint hétfőn. Az áldozatok száma 636-tal 16 523-ra, a gyógyultaké 1019-cel 22 837-re emelkedett.  Az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusán keresztül Romániából és Norvégiából érkezett orvosok és ápolók csoportját küldte a koronavírus-járvány által leginkább érintett Milánóba és Bergamóba, hogy segítsék az olasz orvosokat.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos Brüsszelben, online sajtótájékoztatóján kiemelte, az EU vészhelyzeti központja a nap 24 órájában, az összes tagállammal együttműködik azért, hogy a segítség oda kerüljön, ahol leginkább szükség van rá. Olaszország kérte a földmegfigyelő műholdakról származó adatokat szolgáltató, Kopernikusz nevű uniós rendszer adatait  az egészségügyi létesítmények környéke, illetve a közterületek ellenőrzése céljából.

A szlovén biztos azt mondta: az EU a koronavírusra való reagálás központi elemének tekinti a nemzetközi együttműködést. Ennek jegyében hétfő este megérkezett Olaszországba a Kína által az Európai Uniónak felajánlott védőeszköz-adomány is. A kínai repülőgéppel 2 millió szájmaszk, 200 ezer N95-es védőmaszk és 50 ezer tesztkészlet érkezett Olaszországba. Az MTI szerint Ausztria emellett több mint háromezer liter fertőtlenítőszert ajánlott fel Olaszországnak.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta: azok az ápolók és orvosok, akik elhagyták otthonaikat, hogy más tagállamban segítsenek kollégáiknak, az

európai szolidaritás valódi arcai.

Brüsszel mindent megtesz, hogy segítse Olaszországot és valamennyi tagállamot a szükséghelyzetben, tette hozzá. Az uniós bizottság tájékoztatása szerint februárban több mint 56 tonnányi felszerelés (védőruházat, fertőtlenítőszer, orvosi maszk) érkezett Kínába, amit a védelmi mechanizmuson keresztül Franciaország, Németország, Olaszország, Lettország, Észtország, Ausztria, a Cseh Köztársaság, Magyarország és Szlovénia biztosított.

Kiemelt kép: Janez Lenarcic az Európai Parlament brüsszeli üléstermében. MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ajánlott videó

Olvasói sztorik