Nagyvilág koronavírus

Szerbia hamarosan beveti a plazmaterápiát

Egy járványügyi szakember szerint a vírust már nem lehet ellenőrzés alatt tartani.

A szerb kormányfő egy tévéműsorban jelentette be, hogy tíz nap múlva a koronavírus elleni harc következő lépéseként elkezdik a plazmaterápiás kezeléseket – írja az RTV alapján a Szabad Magyar Szó. 

Ana Brnabic a terápia lényegét is elmagyarázta. Leveszik a vért azoktól, akik már kigyógyultak, rendelkeznek a vírus elleni antitestekkel, majd ezt átömlesztik azoknak az embereknek a vérébe, akik a betegséggel még küzdenek.

Ezzel körülbelül tíz nap múlva kezdhetünk el foglalkozni, mert addigra telik el három hét azóta, hogy az első felgyógyult személy elhagyta a kórházat.

A kormányfő hozzátette, hogy úgynevezett plazmabankokat is létrehoznak, hogy felkészüljenek a virus esetleges újbóli megjelenésére, ami már ősszel, vagy télen is megtörténhet.

A portál idézett egy járványügyi szakembert is, aki szerint a vírust már nem lehet ellenőrzés alatt tartani. Predrag Kon úgy vélte, most jön a járvány legnehezebb szakasza Szerbiában. Számítottak rá, hogy ez be fog következni és amennyire lehet, fel is készültek.

Branimir Nestorovic tüdőgyógyász szerint a következő hétvége lehet a sorsdöntő, mert akkor lesz két hete annak, hogy még  mindenki az utcán volt. A kijárási tilalom a legveszélyeztetettebb korosztályt megvédte, de akkor még rengeteg fiatalt lehetett látni, bárki megfertőződhetett. A kormány szigorításként már csak a 24 órás kijárási tilalom bevezetését rendelheti el, tette hozzá.

Kiemelt kép: A szerb hadsereg védőmaszkos katonái a belgrádi infektológiai klinika előtt. MTI/AP/Darko Vojinovic

Ajánlott videó

Olvasói sztorik