Nagyvilág koronavírus

Olaszországban nőtt a halottak száma, de csökkent az új fertőzötteké

Hatszázharminchattal nőtt az elmúlt egy nap alatt az új típusú koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma Olaszországban, amely  a járvány helyi kitörése óta elérte a 16523-at – közölte hétfő esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma mintegy ezerrel kevesebb volt, mint egy nappal korábban.

A halottak száma így ismét emelkedett a vasárnap  jelzett 525-höz képest. Az elmúlt egy napban  1941 új fertőzöttet diagnosztizáltak a vasárnapi 2972-höz képest.
A  mostani volt az egymást követő harmadik nap, amikor egész Olaszországban nem került új beteg intenzív osztályra. A március 30-tól számított utóbbi egy héten kilencven százalékkal csökkent a kórházba szállított fertőzöttek száma. A tájékoztatón elhangzott, hogy a napi több mint hatszáz halott és majdnem kétezer diagnosztizált fertőzött kevesebb mint korábban, de nem a járványhelyzet végetértét mutatja.

Szakértők szerint viszont az olaszországi hivatalos adatokban szereplő diagnosztizált fertőzöttek száma csak a jéghegy csúcsa. Egy hétfőn közölt kutatás többszörösére becsüli az új koronavírus-fertőzés betegeinek valós számát. A betegszámtól függhet a járvány miatt bevezetett óvintézkedések enyhítésének ütemezése. Elsőként Angelo Borrelli a polgári védelmi hatóság vezetője nevezte hihetőnek, hogy minden Olaszországban azonosított fertőzöttre további tíz olyan beteg jut, akit enyhe tünetekkel vagy majdnem tünetmentesen egyáltalán nem diagnosztizáltak. A nem azonosított betegek nem szerepelnek a hivatalos statisztikákban, nem tesztelték őket, nem látta őket orvos, és gyakran ők maguk sem veszik észre tüneteiket.

kiemelt kép: Afp

Ajánlott videó

Olvasói sztorik