Nagyvilág koronavírus

Ezrek zsúfolódtak össze egy kínai kirándulóhelyen, ebből még baj lehet

Noha a helyi egészségügyi hatóságok figyelmeztettek rá, hogy kockázatos időszak még messze nem ért véget, az utazási korlátozások feloldásával több népszerű helyszínt valósággal elárasztottak a szabadságra kiéhezett kínaiak a hétvégén.

Az alábbi felvétel Anhui tartomány népszerű kirándulóhelyénél, a Huangshan hegynél készült, ahol több ezren zsúfolódtak össze viszonylag szűk területen, igaz, többségük továbbra is szájmaszkot viselt. Olyan sokan érkeztek ide, hogy a hatóságok már reggel 7.48-kor bejelentették: a park elérte a napi 20 ezer fős kapacitást, és nem fogad több látogatót. Hasonlóan nagy tömeg alakult ki Peking és Sanghaj népszerű közterületein is.

Az élet mintegy három hónappal azután zökkenhetett vissza a nagyjából a régi kerékvágásba, hogy Vuhanban megjelent a koronavírus, amely azóta már több mint egymillió embert fertőzött meg világszerte.

A járvány csúcsán Kínában naponta ezreket diagnosztizáltak a fertőzéssel, a hivatalos adatok szerint a mai napig 82 641 fertőzést és 3335 halálesetet regisztráltak. A szigorú korlátozásoknak köszönhetően azonban az utóbbi hetekben sikerült jelentős mértékben visszaszorítani a járványt, hétfőn a hatóságok mindössze 39 új esetről számoltak be, az állami tájékoztatás szerint az új betegek szinte kizárólag  külföldről érkeznek az országba.

Így sodorta az egész világot veszélybe a kínai kormány koronavírusos titkolózása
Kína heteken át mindent megtett, hogy eltitkolja az új koronavírus megjelenését, és ezzel nagyban hozzájárulhatott a világméretű járvány kialakulásához.

Míg a kormány immár enyhíti a korlátozásokat, az ország vezető epidemiológusa, Ceng Kuang arra figyelmeztetett, hogy a járvány még nem ért véget. Az elmúlt hetekben már voltak arra utaló jelek, hogy a kormány nem volt elég elővigyázatos, amivel a járvány újabb hullámát idézhette elő. Az újra kinyitott mozikat például két hét után újra bezáratták március végén, de Sanghaj számos turisztikai látványossága is csak tíz napig volt nyitva.

Miután a Huangshanban összegyűlt tömeg képei megjelentek a közösségi médiában, a kormányzó  kommunista párt hivatalos lapja szigorúan megrótta az állampolgárokat, figyelmeztetve őket, hogy továbbra se gyűljenek össze. A cikk szerint bár érthető, hogy a karantén után az emberek vágynak a szabadba, az éberséget fenn kell tartani, ha ugyanis tünetmentes vírushordozók is jelen vannak a összeverődött tömegekben, annak súlyos következményei lehetnek.

„Vége lesz, csak ki kell bekkelni” – így gyűri le Kína a koronavírust
Miközben Kína a hírek szerint már kilábalóban van a koronavírus-járványból, addig a nyugati világban, így Magyarországon is még csak most jön a neheze. Kínában élő magyarok mesélik el, hogyan élték meg a járvány tombolását, és mit tapasztalnak most.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik