Nagyvilág

Kijutott havannai börtönéből Kuba első számú ellenzéki vezetője

Már Kuba keménysége se a régi: pénteken börtönből házi őrizetbe engedték a 49 éves José Daniel Ferrer ellenzéki vezetőt.

A több ellenzéki tömörülést összefogó Kubai Hazafias Unió, az  UNPACU nevű ernyőszervezet vezetőjének tavaly októberi letartóztatását köztörvényes bűncselekményekkel magyarázták a kubai hatóságok. Egy bíróság most négy és fél év házi őrizetre ítélte egy férfi elrablásának és bántalmazásának vádjával, amit Ferrer tagadott.

Az ellenzéki vezető Santiago de Cuba városában lévő otthonából a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: házi őrizetének egyik kikötését nem fogja betartani, vagyis nem hagy fel politikai tevékenységével.

Így fogalmazott:

Úgy érzem, több energiám és erőm van, mint valaha, hogy folytassam a Kuba demokratizálásáért folytatott harcot.

A kubai kommunista vezetés szerint Ferrer az Egyesült Államok által pénzelt ellenforradalmár, ugyanakkor a rezsim tagadja, hogy a politikai nézetei miatt tartóztatták volna le Ferrert.

Havanna állítja:

  • az országban nincsenek politikai foglyok
  • és csak azok az ellenzékiek ülnek rács mögött, akik bűncselekményt követtek el.

Ferrer egyike annak a 75 ellenzékinek, akit a 2003-as „fekete tavasz” idején súlyos börtönbüntetésre ítéltek, majd 2011-ben engedték feltételesen szabadlábra.

Ferrert a kubai ellenzéki mozgalom vezetőjeként tartják számon a Szaharov-díjas Oswaldo Payá 2012-ben, máig tisztázatlan körülmények között bekövetkezett halála óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik