Nagyvilág koronavírus

Nemzeti gyászt hirdettek Kínában a járvány miatt

Mártírként ismerték el a korábban meghurcolt orvost, aki elsőként figyelmeztetett a koronavírus veszélyeire.

Szombaton nemzeti gyásznap lesz Kínában. Azt azok emlékére hirdették meg, akik a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, illetve a fertőzés miatt haltak meg – jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség az államtanácsra hivatkozva. A szombaton pekingi idő szerint délelőtt 10 órakor kezdődő megemlékezés idejére a nemzeti lobogókat félárbócra eresztik Kínában, illetve az ország külföldi diplomáciai kirendeltségein.

Az áldozatok előtt háromperces néma csönddel róják le kegyeletüket, megszólalnak a légvédelmi szirénák, a hajó-, vonat- és autókürtök. Kínában szombatra esik a változó dátumú halottak napja (csinming), amikor a családok hagyományosan megemlékeznek elhunyt szeretteikről.

Mártír lett a meghurcolt orvos

Hupej tartományban csütörtökön 14 embert avattak hivatalosan a járvány mártírjává. A vírus ellen hősiesen küzdő, de a fertőzés okozta betegségben elhunyt emberek listáján szerepelt Li Ven-liang, a vírus felbukkanására figyelmeztető vuhani orvos is, akit a helyi rendőrség meghurcolt az információ kiszivárogtatása miatt.

Egy halott orvos szelleme kísérti a kínai politikai elitet
Li Venliang volt az első, aki figyelmeztetett a koronavírus veszélyeire. Az orvost megpróbálta elhallgattatni a kínai vezetés, de szavai még a halála után is sokakhoz eljutnak.

Bár a vírus terjedése Kínában márciusra csillapodott, a külföldről beutazó fertőzöttek miatt sokan a járvány második hullámától tartanak, írta az MTI. Vuhanban, ahonnan a világjárvány tavaly év végén elindult, április 8-ra tűzték ki a január végén életbe lépett vesztegzár teljes feloldását. Az elmúlt héten már számos enyhítést alkalmaztak, de Vang Csung-lin helyi párttitkár arra szólította fel a lakosokat, hogy továbbra is csak szükséges esetben hagyják el otthonaikat és tartsák be az óvintézkedéseket.

Kína szárazföldi részén csütörtökön 31 újabb, a betegség tüneteit produkáló fertőzöttet regisztráltak, közülük 29-en külföldről érkeztek. Az igazolt fertőzöttek száma ezzel 81 620-ra nőtt, míg csütörtök éjfélig összesen 3322 ember halt bele a vírus okozta betegségbe. Szerdán 60 panaszmentes fertőzöttet azonosítottak, közülük heten utaztak be külföldről. Jelenleg 1027 embert tartanak megfigyelés alatt.

Kiemelt kép: Védőmaszkos nõ szögesdrót kerítés mellett Pekingben április 2-án. A szögesdrótot egy lakópark köré húzták fel, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt idegenek ne tudjanak belépni. MTI/AP/Andy Wong

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik