Nagyvilág koronavírus

Dermesztő adat mutatja a koronavírus terjedésének sebességét

Szerdán aggodalmát fejezte ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője a COVID-19 járvány gyors kiszélesedése és globális terjedése miatt. A járvány immár 205 országot és területet érint.

Az elmúlt öt hétben az igazolt fertőzöttek száma exponenciálisan növekedett, az elmúlt héten megkettőződött a halálesetek száma

– ezt mondta Genfben tartott virtuális sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a szakosított ENSZ-szervezet főigazgatója.

Mint mondta, a következő napokban elérjük a világban az 1 millió megerősített fertőzést és az 50 ezer halálesetet. 

Csütörtök reggel már közel állt ehhez a jóslathoz a világ, ugyanis a Johns Hopkins Egyetem koronavírus nyilvántartása alapján több mint 937 ezer fertőzött és több mint 47 ezer halálos áldozata van a világjárványnak.

Összehasonlításképp fontos megemlíteni egy beszédes adatot, ami dermesztő képet ad arról, hogy valójában milyen sebességgel terjed a fertőzés. Éppen múlt csütörtökön számoltunk be arról, hogy a félmilliót közelíti a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, ma pedig már arról van szó, hogy záros határidőn belül eléri az egymilliót a betegek száma.

Tehát egy hét leforgása alatt megduplázódott a fertőzöttek száma, csaknem félmillióról majdnem egymillióra nőtt.

A helyzet az Egyesült Államokban a legsúlyosabb, ahol több mint kétszázezer fertőzött van, vagyis annyi mint Spanyolországban és a sokáig a járvány által leginkább sújtott Olaszországban együttvéve.

Még drasztikus képet mutat az, hogy miközben jelenleg valamivel több mint kétszázezer amerikai fertőzött van, Anthony Fauci, a koronavírus-járvány elleni küzdelem amerikai kormányzati munkacsoportjának egyik tagja szerint akár ennyi, kétszázezer halottja is lehet a járványnak az Egyesült Államokban amellett, hogy több millióan fertőződhetnek meg.

Kiemelt kép: Az új koronavírus veszélyére kívánja felhívni az emberek figyelmét sisakjával egy közlekedési rendőr az indiai Bengaluruban (korábbi nevén Bangalorban) 2020. április 1-jén. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik