Nagyvilág koronavírus

New York államban már 1900-an haltak meg

Egyetlen nap alatt kilencezerrel nőtt a fertőzöttek száma.

New York államban egy nap alatt csaknem kilencezerrel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma. Kedden 75 ezer 795 regisztrált fertőzött volt, szerdán délig már 83 ezer 712 fertőzöttet tartottak számon. A halálos áldozatok száma is meredeken emelkedett: szerdán délig több mint 1900-an haltak meg.

A kormányzó sajtótájékoztatóján külön szólt a fiatalokhoz, úgy vélte, óvatosabbnak kell lenniük, még mindig túl sok fiatalt lát gyülekezni. Andrew Cuomo további drasztikus lépéseket ígért, azt mondta, a parkokat nem, de az összes játszóteret bezárják és a New York-i rendőrségnek is jóval agresszívabban kellene betartatnia a társadalmi távolságtartásra vonatkozó előírásokat. Panaszkodott az egészségügyi eszközök hiányára, arra, hogy  lehetetlen lélegeztetőgépeket beszerezni.

Államunk számára pillanatnyilag az egyetlen remény az, hogy a szövetségi kormánynak megvan a kapacitása a segítségre. (…) Hogy fog ez végződni? Az emberek választ szeretnének. Én is választ szeretnék, csakhogy jelenleg senki nem tud biztosat mondani.

Cuomo szerint annyi biztos, hogy a járvány után új világ jön, új szabályokkal.

Közben a floridai kormányzó, hosszas huzavona után, aláírta a kijárási korlátozásokról szóló rendeletet, amely 30 napra szól a déli tagállam egész területére. Egy nappal korábban azt mondta, nem készül erre, mert még nem szólt a Fehér Ház.

Ron DeSantis nem döntött a floridai partoknál veszteglő két holland üdülőhajóról. Az egyiken fertőzöttek és a koronavírus okozta betegségben elhunytak vannak, a kormányzó nem engedi kikötni. Azzal érvel, hogy az egészségügyi ellátórendszer így is túlterhelt, és elsősorban a floridaiakról kell gondoskodni. Emiatt Donald Trump korábban felháborodását fejezte ki.

Emberek halnak meg azon a hajón

– fakadt ki az elnök és azt ígérte, személyesen beszél a kormányzóval. A floridai Miami kikötőjében, vagy a nyílt tengeren egy tucatnyi üdülőhajó várakozik, hogy kiköthessen, emlékeztet az MTI. Az amerikai parti őrség március 29-én új rendelkezést adott ki, amely szerint valamennyi hajónak, amelyen felütötte fejét a fertőzés, az amerikai parti vizeken kívül kell várakoznia, onnan kell lebonyolítania a fertőzöttek és a betegek elszállítását a származási országaikba. A rendelkezés Floridára, Georgiára, Dél-Karolinára és Puerto Ricóra érvényes.

A Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint az Egyesült Államokban szerdán délután már több mint 206 ezer fertőzést diagnosztizáltak, és a halottak száma meghaladja a 4300 főt.

Kiemelt kép: A New York-i Brooklyn Kórházközpont dolgozói egy koronavírus-fertőzésben elhunyt holttestét teszik hűtőkamionba március 31-én. 45 nagy hűtőkamiont küldtek, ha a kórházak és a halottasházak már nem tudnák hol tárolni a holttesteket. MTI/AP/John Minchillo

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik