Nagyvilág koronavírus

Ismét hetes cikkes eljárást javasolnak Magyarországgal szemben

Az Európai Parlament és a képviselőcsoportok elnökeiből álló testület, az Elnökök Értekezlete csütörtöki videókonferenciáján úgy döntött, hogy rendkívüli plenáris ülést hív össze április 16-17-ére, amelyet Brüsszelben tartanak majd. A képviselőcsoportok többsége azt szeretné, ha az Európai Bizottság hetes cikk szerinti eljárást indítana Magyarországgal szemben – írja az Eurológus.

A napirenden szerepel  többek mellett a COVID-19 járvánnyal és annak következményeivel kapcsolatos, közös uniós válaszlépés. A témáról a Parlament állásfoglalást fogad majd el. A Parlament készen áll egyúttal arra, hogy az Európai Bizottság által javasolt bármely további költségvetési vagy jogalkotási javaslatról szavazzon az áprilisi plenáris ülésen.

Az Elnökök Értekezleténtéma volt a magyarországi jogállamiság is. A képviselőcsoportok vezetői aggodalmuknak adtak hangot a Magyarországon elfogadott felhatalmazási törvény miatt. A képviselőcsoportok többsége felkérte a Parlament elnökét, David Sassolit, hogy a képviselők aggodalmait juttassa el a Bizottsághoz. A képviselőcsoportok vezetői a helyzet felmérését és egy újabb, Magyarországgal szembeni 7. cikk szerinti eljárás elindítását kérik a Bizottságtól.

Ez azt jelentené, hogy miután Magyarországgal szemben már az EP javaslata alapján folyik egy 7. cikk szerinti eljárás, egy másik is indulna, amelyet viszont már az Európai Bizottság kezdeményez.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik