Nagyvilág

A zsúfolt menekülttáborokban robbanhat igazán nagyot a koronavírus

A világ több pontján lévő túlzsúfolt menekülttáborok lakóit a koronavírus-fertőzés szédítő gyorsaságú terjedése fenyegeti, amit súlyosbít, hogy legtöbbjük alig jut ivóvízhez, és a zord időjárási viszonyok is nehezítik helyzetüket – hívta fel a figyelmet szerdán Bejrútban az International Rescue Committee (IRC) nevű globális segélyszervezet.

Az MTI azt írja: a civil szervezet különösen a Szíriában, Bangladesben és Görögországban működő táborokat emelte ki példaként, amelyekben az emberek szinte egymás hegyén-hátán élnek, s ahol a fertőzés terjedésének üteme meghaladhatja a Diamond Princess tengerjárón tapasztaltat.

Ez utóbbin a vírus négyszer olyan gyorsan terjedt át egymásra a fedélzeten lévők körében, mint korábban a járvány epicentrumában, a kínai Vuhanban – állapította meg közleményében az IRC, emlékeztetve, hogy a Japán partjainál vesztegzár alá vont óceánjárón két hónap alatt 712 ember fertőződött meg.

A szervezet szerint azonban nem csupán a szűkös lakhatási viszonyok, hanem a rossz időjárási körülmények is növelhetik a táborlakók kitettségét. Az ENSZ nemrég felhívta a figyelmet: Szíriában a Covid-19 járvány különösen a lakhelyüket elhagyni kényszerült mintegy 6,5 millió embert fenyegeti.

Kiemelt kép: A Khirbat al-Dzsóz belföldi menekülttábor látképe az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban 2018. január 18-án. A tartomány Dzsiszr as-Sugúr városa közelében húzódó frontvonalnál élő családok közül több mint hatezer menekült el otthonából a felkelők és a szíriai kormány harcai elől. (MTI/EPA/Jahja Nemah)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik