Nagyvilág koronavírus

Amerika politikusok vírusos nyerészkedését vizsgálja

Bennfentes kereskedelem miatt nyomoznak szenátorok ellen.

Az amerikai igazságügyi minisztérium nyomoz több amerikai szenátor ellen. Feltehetően bennfentes információk alapján adtak el részvényeket a koronavírus-járvány kirobbanása, a részvények árzuhanása előtt, írta több amerikai lap alapján az MTI.

Richard Burr észak-karolinai, Kelly Loeffler georgiai, Jim Inhofe oklahomai republikánus szenátorok, valamint Diane Feinstein kaliforniai demokrata párti szenátor tőzsdei üzleteiről elsőként a ProPublica hírportál adott hírt március közepén. A politikusok feltehetően tudtak azokról az előkészületben lévő intézkedésekről, amelyek az új típusú koronavírus terjedésének megakadályozását célozták.

Richard Burrnek, aki a szenátus hírszerzési bizottságának elnöke, naprakész információi voltak a járványhelyzetről.

Ő február közepén 628 ezer, majd 1 millió 700 ezer dollár értékben adott el tőzsdei részvényeket. Két héttel ezt követően egy kongresszusi rendezvényen arról beszélt, hogy a járvány agresszívabb és veszélyesebb lesz, mint bármely korábbi. Megjegyzése után kezdődött meg a Wall Streeten a nagyarányú részvényeladás. Burr közölte. nem tett törvénytelen lépéseket, egyedül ő kért maga ellen etikai vizsgálatot.

Kelly Loeffler szintén részvényeket adott el: január vége és február közepe között 1,28 millió és 3,1 millió dollár értékben.  Loeffler azt állította, hogy a tőzsdei tranzakcióról csak három héttel annak megtörténte után szerzett tudomást. Diane Feinstein azzal védekezett, hogy a tőzsdei üzleteket férje, akinek egy biotechnológiai cégben van komoly részesedése, bonyolította.

A Politico című lap szerint Burr ellen az egyik részvényestársa a Wyndham szállodaláncolatnál pert indított, azzal vádolva őt, hogy visszaélt a birtokában lévő információkkal. Az amerikai törvények tiltják, hogy a kongresszus tagjai nem nyilvános információk alapján üzleteljenek. A szövetségi igazságügyi minisztérium nem kommentálta a nyomozás megindításáról szóló sajtóinformációkat.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Bryan R. Smith

Ajánlott videó

Olvasói sztorik