Nagyvilág koronavírus

Lassul a vírus terjedése Németországban

Németországban lassuló ütemben terjed az új típusú koronavírus, legalábbis a bizonyítottan fertőzöttek számának alakulása alapján. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint kedd délelőtt 66 885 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 4445 esettel, 7,1 százalékkal, több azt egy nappal korábbi 62 435-nél.

Előző nap még 8 százalék feletti mértékben, több mint 4700-zal nőtt az igazolt fertőzések száma, az előző héten pedig rendszerint meghaladta a 10 százalékot a napi növekedési ütem.

Azonban a vírus okozta betegségben (Covid-19) elhunytak száma az utóbbi napokban gyorsuló ütemben növekszik, hétfőről keddre is nagymértékben, 541-ről 645-re emelkedett a halottak száma.

Ez összefüggésben állhat azzal, hogy míg a járvány kezdetén főleg fiatal, sportos emberek fertőződtek meg, például olaszországi vagy ausztriai síeléskor, újabban az idősebb korosztályban is felütötte a fejét a vírus. Ezt jelzi, hogy néhány idősotthonban drámai folyamatok indultak be, egy würzburgi otthon 13 lakójával, egy wolfsburgi intézményben pedig 17 fertőzöttel végzett a Covid-19.

A kórházak országos szövetségének (Deutsche Krankenhausgesellschaft – DKG) kedden ismertetett adatai szerint országszerte nagyjából 7000 embert ápolnak kórházban a Covid-19 betegség miatt, 1500 páciens van intenzív osztályon, közülük 1100 ember szorul gépi lélegeztetésre.

Hollandiában a kedd reggeli adatok szerint egy nap alatt újabb 820 embernek lett pozitív a koronavírus tesztje, így az azonosított fertőzöttek létszáma 11 750. A holland közegészségügyi hivatal jelentése szerint a kórházi kezelésre szoruló emberek száma lassan eléri a négyezret, ezen belül az intenzív osztályon kezelt betegek száma 1072.

Diederik Gommers, az intenzív ápolás országos tagozatának elnöke szerint jelenleg nem több, mint 1500 intenzív férőhely van még az országban.

A holland egészségügy nem fogja tudni ezt a helyzetet kezelni. Nemcsak azért mert fogyatkoznak a férőhelyek, hanem azért is, mert nem áll rendelkezésünkre elég szakképzett ember

– mondta Gommers.

A holland kormány várhatóan kedden dönt az érvényben lévő korlátozó intézkedések meghosszabbításáról, és esetleges újabbak bevezetéséről.
24 óra leforgása alatt 93-an haltak bele a fertőzésbe, így az elhunytak száma 864 az országban.

Luxemburgban egy nap alatt 38 új fertőzést regisztráltak, amely két hét óta a legalacsonyabb szám. Az azonosított fertőzések száma, azonban aránylag magas, 1988 a félmillió lakosú nagyhercegségben.

Paulette Lenert egészségügyi miniszter a helyi sajtónak tett nyilatkozatában elmondta, hogy 200 ember kórházi, ezek közül 31 intenzív ápolásra szorul. Hozzátette, hogy teljes egészségügyi újjászervezésre lesz szükség az országban, mivel a fertőzötteken kívül más páciensek is vannak az országban, akik eddig járóbeteg ellátásra szorultak. Luxemburgban 22-en haltak bele a betegségbe, az áldozatok több mint fele idősotthonban élt.

(MTI, kiemelt kép: MTI/EPA/Jens Schlüter)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik