Nagyvilág koronavírus

Amerikában engedélyezték a malária elleni gyógyszerek alkalmazását a koronavírus ellen

Az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóság engedélyezte a malária ellen is alkalmazott hidroxiklorokin-szulfát és a klorokin-foszfát nevű szerek alkalmazását az új típusú koronavírus kezelésére.

Donald Trump elnök a vasárnap esti sajtókonferenciáján jelentette be, hogy a szert kísérleti jelleggel már 1100 páciensnél alkalmazzák New Yorkban, a járvány egyik gócpontjában.

A hatóság felszabadította a stratégiai készletet, és amennyiben nem lehetséges más klinikai kísérleti gyógyszer, akkor az orvosok felírhatják a Covid-19 kórral már kórházban kezelt betegeknek is. A rendelet értelmében a szerek alkalmazásakor kötelező tájékoztatni az orvosokat és a pácienseket a két gyógyszer ellenjavallatairól és kockázatairól is.

Az egészségügyért felelős szövetségi minisztérium közleményben tudatta, hogy a németországi székhelyű Sandoz gyógyszergyár harmincmillió adag, a német Bayer pedig egymillió adag hidroxiklorokint szándékozik átadni az amerikai stratégiai gyógyszerkészletnek. A minisztérium ezen kívül finanszírozza két további, forgalomban lévő gyógyszer klinikai kísérleteit a Covid-19 esetleges kezelésére.

A vitatott, de egyes esetekben jótékony hatású maláriaellenes gyógyszerre utalva Trump elnök még vasárnap úgy fogalmazott:

Nézzük meg, működik-e, hihetetlen eredményeket is hozhat. Lehet, hogy működik, lehet, hogy nem.

A hidroxiklorokin-szulfátot és a klorokin-foszfátot nemcsak malária ellen alkalmazzák, hanem lupusz és reumatoid artritisz kezelésére is. Mindkét betegség autoimmun eredetű.

Hazánk egyébként az egyik legnagyobb exportőre volt a hidroxiklorokin-szulfátnak a közelmúltig, a Világgazdaság cikke szerint akár több mint kétmillió, koronavírusos beteg kezeléséhez elegendő gyógyszert is elő lehet állítani Magyarországon. A koronavírus-járvány miatt a lakosság védelmére és a gyógyszerellátás biztosítására hivatkozva a kormány leállította az anyag kereskedelmét, így azt tilos kivinni az országból.

Kiemelt kép: hidroxiklorokin tartalmú gyógyszer Franciaországban. Fotó: Chesnot/Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik