Nagyvilág koronavírus

Boris Johnson főtanácsadója is karanténba vonult

Dominic Cummings, a brit miniszterelnök politikai főtanácsadója is karanténba vonult hétfőn, miután a koronavírus-fertőzés tünetei kezdtek mutatkozni nála a múlt hét végén – erősítette meg a brit kormányfői hivatal a Daily Mail értesülését a sajtóértesülések szerint a nyájimmunitást támogató politikusról.

Boris Johnson brit miniszterelnök pénteken jelentette be, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje. Matt Hanckock egészségügyi miniszter és Chris Whitty angliai tiszti főorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója szintén elkapta a vírust. Dominic Cummingsról a múlt héten azt írta a Telegraph című napilap, hogy kezdetben a „nyájimmunitást” támogatta, vagyis úgy gondolta, Nagy-Britanniában hagyni kell, hogy az emberek tömegesen elkapják az új koronavírust, hogy így váljanak ellenállóvá a betegséggel szemben. A lap forrásai szerint a kormányfő tanácsadója egy magánbeszélgetés során úgy fogalmazott:

ha néhány nyugdíjasnak meg kell halnia, hát annyi baj legyen.

A Downing Street vasárnap cáfolta, hogy Cummings a nyájimmunitást pártolta volna mint követendő stratégiát a koronavírus-járvánnyal szemben, és a Telegraph cikkét rágalmazással felérő kitalációnak nevezte.

Cummingsról a Sky News a múlt héten készített egy videót, amint futva távozik a Downing Street 10-ből, azt követően, hogy kiderült, Johnson koronavírusos.

Boris Johnson a múlt héten számos találkozón vett részt, szerdán kérdésekre válaszolt a parlamentben, és több képviselővel is beszélgetett. Alister Jack Skócia-ügyi miniszter, aki Johnson mellett ült a szerdai ülésen, bejelentette szombaton, hogy karanténba vonul, miután belázasodott és köhögni kezdett.

Nagy-Britanniában 1228 fertőzött halt meg eddig. A koronavírusos esetek száma meghaladja a 19 500-at.

Kiemelt kép: Tolga AKMEN/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik