Nagyvilág koronavírus

640 ezer fölött a koronavírusos betegek száma világszerte

Világszerte 640 778-an fertőződtek meg az új koronavírussal, a halottak száma harmincezer, a gyógyultaké pedig 131 712 – tájékoztatott honlapján a Johns Hopkins Egyetem. A baltimore-i oktatási intézmény összesítése szerint a vírusfertőzést 183 országban és területen mutatták ki.

A legtöbben, több mint 21 330-an Európában haltak meg.

A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek egymástól.

A koronavírus legfőbb európai gócpontjának számító Olaszországban az elmúlt 24 órában 889-en haltak meg, az új koronavírushoz köthetően eddig 10023-an. Lassult ugyanakkor a fertőződések üteme, 92 472 a megfertőződtek száma.

Spanyolországban 832-en haltak meg az elmúlt 24 órában, amivel 5690-re emelkedett az új koronavírushoz köthető halottak összesített száma, nyolcezren fertőződtek meg. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök szombati rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az országban leállnak két hétre a nem létfontosságú ágazatok a járvány terjedésének megfékezése érdekében. A kormányfő hangsúlyozta, az intézkedés célja, hogy még tovább csökkentsék az emberek közötti érintkezést, és még többen otthon tudjanak maradni.

Franciaországban 24 óra alatt 319-cel 2314-re emelkedett a koronavírus-fertőzés miatt kórházban elhunytak száma – közölte szombaton honlapján a francia kormány. Édouard Philippe miniszterelnök eközben sajtótájékoztatóján úgy vélte, hogy a lakossági karantén következő két hete nehezebb lesz, mint az előző két hét volt, és „a küzdelem csak most kezdődik”. A 37 575 regisztrált beteg közül 17 620-an vannak kórházban, közülük 4273-an intenzív osztályokon, ez 486-tal több, mint péntek este. A hatóságok egymilliárd maszkot rendeltek meg Kínából.

Németországban átlépte az 50 ezres határt az új típusú koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint szombat délelőtt 50 871 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 3593 esettel (7,5 százalékkal) több az egy nappal korábbi 47 278-nál. A vírus okozta betegségben elhunytak száma 281-ről 351-re emelkedett.

A regisztrált fertőzöttek számának növekedési üteme így jelentősen süllyedt az utóbbi napok 10 százalék feletti átlagához képest, amiben szerepe lehet a március közepe óta bevezetett járványlassító intézkedéseknek.

Már több mint kétezer halottja van a járványnak az USA-ban
Mégse lesz karantén három államban, Trump ötlete ellenére.

Nagy-Britanniában a szombaton ismertetett adatok szerint egy nap alatt 260-nal emelkedett és átlépte az ezret az új típusú koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma. Ez az eddigi legnagyobb napi halálozási szám a brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta. A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai tagozatának orvosigazgatója tájékoztatása szerint nagyon jó eredmény lenne, ha 20 ezer alatt lehetne tartani a halálozások számát a járvány végéig. A brit egészségügyi minisztérium szombat délutáni adatai alapján az előző napi 14 579-ről 17 089-re emelkedett azoknak a száma, akiknek szervezetében kimutatták az új típusú koronavírust.

Kínában (Hongkong és Makaó nélkül), ahol a járvány a múlt év végén elkezdődött, 81 394 esetet tartottak nyilván, 3295-en haltak meg. Az ország megtiltotta a külföldieknek a belépést területére, mert jelenleg a beutazók jelentik a legnagyobb veszélyt a kórokozó terjedése szempontjából. Vasárnaptól jelentősen csökkentették a nemzetközi repülőgép-járatok számát is.

Szakértők szerint a korlátozások hatása nagyjából tíznapos időeltolódással mutatkozik meg az adatokban.

Az AFP francia hírügynökség számítása szerint már több mint hárommilliárd embert szólítottak fel otthonmaradásra a világ 70 országában vagy régiójában a Covid-19 járvány megfékezése érdekében.

A Johns Hopkins Egyetem összesítésében szerint péntek este még 566 269 volt igazolt fertőzöttek száma, a halottaké pedig 25 336 világszerte.

Kiemelt kép: JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik