Nagyvilág koronavírus

Már tízezernél több fertőzött van Belgiumban

Átlépte a tízezret az igazolt fertőzöttek száma Belgiumban, ahol a szombat délelőtt bejelentett több mint 1800 új fertőzés után vasárnapra újabb 1702 ember esetében lett pozitív a koronavírus-teszt, ezzel jelenleg 10 836 nyilvántartott fertőzött van az országban.

A Benelux-országok között az igazolt fertőzések számát illetően Belgium megelőzte Hollandiát, ahol jelenleg 9819 fertőzöttet tartanak nyilván.

A közegészségügyért felelős belga hatóság (SPF) hivatalos adatai szerint a szombatihoz képest 14-gyel több, 78 haláleset történt 24 óra alatt, a halálozások száma így összesen 431. Az arányokat tekintve tíz elhunyt közül kilenc 65 évesnél idősebb volt, de a legfiatalabb halott életkora 30 volt, a legidősebb pedig 104 éves volt.

Összesen 4138 fertőzöttet ápolnak kórházban – ez 629 esettel több a szombati számokhoz képest –, 867 ember intenzív ellátásban részesül. Március 15. és március 27. között 3913 fertőzöttet szállítottak kórházba, és 1359 ember távozhatott gyógyultan, közülük 296 az elmúlt 24 órában.

A La Libre Belgique című belga napilap vasárnap az interneten megjelent cikkében arról számolt be, hogy Flandriában, az ország északi, flamand nyelvű régiójában jóval többen betegedtek meg, mint a vallóniai, az ország déli, francia nyelvű régiójában. Flandriában a vasárnapi adatok szerint 6831 fertőzöttet tartanak nyilván, Vallóniában pedig 2496-et. A brüsszeli régióban 1065 regisztrált fertőzött van.

Az utóbbi napokban a járvány az ország keleti felében található Liege tartományban terjedt a leggyorsabb ütemben, ahol a csütörtöki alig 200 esethez képest a megerősített fertőzések száma a hétvégén meghaladta a 850-et. A fővároshoz közeli Hainaut tartományban 1011, az ország északi részén, Antwerpenben 1226, az észak-keleti Limburg tartományban 1181 fertőzöttet tartottak nyilván vasárnap délelőtt.

A belga kormány péntek este két héttel, április 19-ig meghosszabbította az oktatási intézmények, bárok, éttermek és a legtöbb üzlet bezárásával járó, a szabad mozgást részlegesen korlátozó intézkedéseket. A korlátozás szabályai nem változtak, de az azokat megsértők nagyobb büntetésre számíthatnak.

Hollandiában a szombati adatokhoz közel megegyező számban, újabb mintegy 1200 beteget regisztráltak 24 óra alatt, velük együtt 9819-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 óra leforgása alatt 93-an haltak meg, ezzel 639-re emelkedett a halottak száma. Az új koronavírus okozta betegségből további három ember, eddig összesen hat gyógyult fel az országban.

Luxemburgban valamelyest gyorsult a járvány terjedése. A múlt hét folyamán napi száz alatti új fertőzöttről számoltak be az illetékes hatóságok, de pénteken már meghaladta a százat, szombaton 150 fölé emelkedett, vasárnapra pedig további több mint 200 embernél lett pozitív a koronavírus-teszt eredménye. Ezzel a mintegy 620 ezer lakosú országban jelenleg már 1831 fertőzöttet tartanak nyilván. A halálos áldozatok száma a pénteki kilencről 48 óra alatt 18-ra emelkedett. A betegségből eddig 40-en gyógyultak fel.

Kiemelt kép: YORICK JANSENS/BELGA MAG/BELGA VIA AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik