Nagyvilág koronavírus

Már több mint ezer halottja van a járványnak Nagy-Britanniában

Egy nap alatt 260-nal emelkedett az áldozatok száma, lebetegedett a tiszti főorvos is, gőzerővel tesztelnek.

Az állami egészségügyi szolgálat (NHS) nyilvántartása alapján eddig 1019-en haltak meg Nagy-Britanniában a SARS-CoV-2 nevu vírus okozta Covid-19 megbetegedésben. A szombaton bejelentett 260 haláleset az eddigi legnagyobb napi halálozási szám a brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta.

A brit egészségügyi minisztérium szombat délutáni adatai alapján az előző napi 14 579-ről 17 089-re emelkedett azoknak a száma, akiknek szervezetében kimutatták a Covid-19-betegséget okozó SARS-CoV-2-koronavírust.

Előző nap Boris Johnson miniszterelnök és Matt Hancock egészségügyi miniszter is bejelentette, hogy a betegség enyhe tüneteit észlelték magukon, és az ezután elvégzett koronavírus-tesztjük egyaránt pozitív lett. Johnson és Hancock az érvényes útmutatásnak megfelelően egy hétig tartó elkülönítésbe vonult, és otthonról dolgozik.

Ugyancsak pozitív lett Chris Whitty angliai tiszti főorvos koronavírus-tesztje. Whitty a brit kormány egészségügyi főtanácsadója is, és az elmúlt hetek mindennapossá vált sajtótájékoztatóin rendszeresen Johnson mellett állva vett részt. A brit kormány Skócia-ügyi minisztere, Alister Jack szombaton bejelentette, hogy szintén elkülönítésbe vonult, mivel a Covid-19 enyhe tüneteit észlelte magán, bár koronavírus-tesztnek még nem vetették alá.

Nagy-Britanniában szombaton megkezdődött a koronavírus-járvány megfékezését célzó munkában és a betegek ellátásában közvetlenül részes egészségügyi dolgozók átfogó szűrése annak megállapítására, hogy nem hordozzák-e az új koronavírust. Először azokat az orvosokat és ápolókat vizsgálják, akiknek a Covid-19-re jellemző tüneteik vannak, vagy olyanokkal élnek egy háztartásban, akik ilyen tüneteket észlelnek magukon. A szűrés ezután kiterjed a kórházak sürgősségi osztályain dolgozókra, a mentősökre, a körzeti orvosokra, majd azokra is, akik rászorulóknak nyújtanak szociális ellátást.

Nagy-Britanniában jelenleg naponta átlagosan hatezer koronavírus-tesztet végeznek, de a kormány a hónap végéig tízezerre, április közepéig 25 ezerre tervezi emelni a naponta elvégzett szűrések számát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik