Nagyvilág koronavírus

Legalább 300 iráni halt már meg, mert metil-alkohollal akartak védekezni a koronavírus ellen

Már legalább 300-an meghaltak, és ezernél többen megbetegedtek Iránban, mert erősen metil-alkoholt (más néven metanolt) ittak, amiről a közösségi médiában terjed (minden alap nélkül!), hogy hatásos a koronavírus ellen. A minden alapot nélkülöző álhír a gyerekeket sem kíméli: az Associated Press cikke például azzal kezdődik, hogy egy 5 éves kisfiú megvakolt, mert metanolt itattak vele a szülei.

Van olyan iráni tartomány, ahol többen halnak meg alkoholmérgezésben, mint koronavírusban. Fársz tartományban a hét elejéig 13-an vesztették életüket a fertőzésben, miközben 66 ember hunyt el alkoholmérgezésben.

A valós számok még ennél is magasabbak lehetnek: egy, az iráni egészségügyi minisztériumnak segítséget nyújtó orvos a hírügynökségnek azt mondta pénteken, hogy

a halálesetek a 480-at is elérhetik, a megbetegedések pedig a 2800-at is meghaladhatják. 

Huszejn Hassanian, az iráni egészségügyi minisztérium tanácsadója arról beszélt, hogy Irán kétfrontos háborúra kényszerült a metanolos álhírek miatt: egyszerre kell küzdeniük a járvány ellen, és mellette az alkoholmérgezéses esetek száma is meredeken emelkedik. Mindez úgy, hogy az iszlám köztársaságban tilos az alkoholfogyasztás.

Iránban már több mint 32 ezer megbetegedést igazoltak, de a hivatalos számoknál jóval magasabb lehet a fertőzöttek száma. Hivatalosan eddig 2378 iréni áldozata van a járványnak.

Sune Engel Rasmussen, a Wall Street Journal közel-keleti tudósítója két hete a Twitteren osztotta meg az iráni Sharif University koronavírussal kapcsolatos kutatásának eredményeit, amely a következő megállapításokra jutott:

  • ha az irániak együttműködnek a kormánnyal és követik az útmutatásokat, akkor 12 ezren halhatnak meg;
  • ha limitáltan tartják be az útmutatásokat, akkor 110 ezren halhatnak meg;
  • ha egyáltalán nem hallgatnak a kormányra, akkor júniusban csúcsosodhat ki a járvány és 3,5 millióan hunyhatnak el.

Kiemelt kép: MTI/AP/Ebrahim Norúzi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik