Nagyvilág koronavírus

Romániában korlátozták a kijárást, a katonaság már az utcákon van

Romániában szerda délben életbe léptek a kijárásra vonatkozó, a koronavírus terjedésének megfékezését célzó szigorítások, amelyek betartását rendőrök, csendőrök és katonák ellenőrzik az utcákon – írja az MTI.

A korlátozás értelmében ezentúl csak azok hagyhatják el lakásukat, akiknek

  • munkahelyi kötelezettségeik
  • gyógykezelésük
  • rászoruló hozzátartozójuk ellátása
  • vagy a legszükségesebb árucikkek beszerzése miatt ez elkerülhetetlen.

Minden esetben a munkáltató által kibocsátott igazolást vagy saját felelősségre kiállított nyilatkozatot kell felmutatni a lakás elhagyására magyarázatot kérő rendfenntartóknak.

A román hírtelevíziók tudósításai szerint a nagyvárosok utcáin rendőrök igazoltatják a járókelőket és az autósokat, Bukarest belvárosában pedig – egyelőre demonstratív jelleggel – felfegyverzett katonai járőrök is megjelentek az iraki bevetésekben használt terepjárókkal.

A hatóságok szerdán még nem bírságoltak, de a kijárási rendelet megszegéséért elvileg 100-tól 5000 lejig (7000-1 millió 750 ezer forint) terjedő büntetés szabható ki, súlyosabb esetben pedig a járvány megfékezésének akadályozásáért bűnvádi eljárást is indíthatnak.

Romániában szerda délig 13 halálos áldozatot követelt a koronavírus-járvány, külföldön 8 Covid-19 betegségben szenvedő román állampolgár halt meg. A fertőzöttek száma meghaladta a 900-at, közülük 86-ot gyógyultnak nyilvánítottak.

Kiemelt kép: Az új koronavírus romániai gyors terjedése miatt asszisztensek kérdezik ki a mentővel érkezőket is a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház kapujában felállított elővizsgálati sátornál 2020. március 16-án. Csak azok léphetnek be az intézmény területére, akiknél a kikérdezés után nem feltételezhető a koronavírus-fertőzés. Ellenkező esetben külön eligazítást, vagy ellátást kap az illető személy.
MTI/Veres Nándor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik