Nagyvilág koronavírus

India házi karanténba küldi 1,3 milliárd polgárát

Háromhetes kötelező országos házi karantént rendelt el kedden az 1,3 milliárd lakosú Indiában Narendra Modi kormányfő a koronavírus-világjárvány elleni harc jegyében.

„Kedd éjféltől az egész ország karanténba kerül. India, minden állampolgára, önök, a családjuk megmentése érdekében” – jelentette ki a néphez intézett televíziós beszédében a világ második legnépesebb országának miniszterelnöke.

Indiában kedd délután 519 igazolt fertőzést és tíz halálesetet tartottak nyilván, de szakértők szerint ez a szám jóval alatta van a tényleges adatoknak, mivel kevés tesztet végeztek el.

A BBC úgy értelmezi a döntést, mint a legszélesebb körű zárlatot a világon, a lezárás ugyanis teljes, elvileg senki sem hagyhatja el az otthonát a következő három hétben. A miniszterelnök azt mondta, ha a következő 21 napot nem tudják végigcsinálni, annak 21 évig tarthat a hatása.

Modi kedden teljes karanténról beszélt, de egyelőre nincsenek arról szóló részletek, hogy milyen szolgáltatások kapnak ez alól kivételt, de közölte, hogy a központi és az állami kormányok mindent megtesznek, hogy biztosítsák a létfontosságú árucikkek szállítását.

Alig hangzott el a miniszterelnöki figyelmeztetés, az indiaiak országszerte pánikszerűen rohanták meg az élelmiszerüzleteket az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítói szerint.

A hét vége óta egyébként számos régió jelentett be saját hatáskörben házi karantént. Újdelhiben és több államban a lakosok csak a mindennapi élethez szükséges cikkek beszerzése érdekében hagyhatják el otthonukat. A tömegközlekedés szinte gyakorlatilag megbénult, számos határt lezártak, sorsára hagyva több millió vendégmunkást, és leállt a kiterjedt indiai vasúthálózat, akárcsak az államok között közlekedő buszok. Betiltották a hazai és a nemzetközi légijáratokat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik