Nagyvilág koronavírus

Franciaországban is ezernél több áldozat van, legalább április végéig tarthat a karantén

Franciaországban 24 óra alatt 240-nel, 1100-ra emelkedett kedd estére a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma, ami az eddigi legjelentősebb napi emelkedés.

Az eddig elhunytak 85 százaléka 70 évesnél idősebb volt. Jérome Salomon járványügyi igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy az általa közzétett adatok csak a kórházban elhunytakra vonatkoznak, akik csak kis részét teszik ki a vírus franciaországi áldozatainak, az ugyanis az idősotthonokban is életeket követel.

A 22 300 diagnosztizált beteg közül 10 176-an vannak kórházban, közülük 2516-an intenzív osztályokon, 434-gyel többen, mint az előző nap. A súlyos betegek egyharmada hatvan év alatti, 58 százalékuk pedig 60 és 80 év közötti. A járványügyi igazgató kiemelte, hogy 3281 kórházi beteg gyógyultan távozott, és 12 ezerre becsülte azon fertőzöttek számát, akiknek eddig nem volt szüksége kórházi ellátására.

Az Emmanuel Macron államfő által életre hívott tudományos tanács az egy héttel ezelőtt életbe lépett kijárási korlátozások meghosszabbítását javasolta a tervezett két hét után. A szakemberek szerint a lakossági általános karanténra legalább április végéig szükség van, sőt a jelenleg érvényben lévő korlátozásokat még szigorítani is kell.

A karanténszabályok szerint a franciák csak indokolt esetben hagyhatják el otthonukat, és csak a lakókörzetükben mozoghatnak: amennyiben nem lehetséges megoldani az otthoni munkavégzést, elmehetnek munkahelyükre, ahogyan bevásárolni és orvoshoz is, valamint kutyát sétáltatni, egyénileg sportolni is engedélyezett, ugyanakkor nem csoportosulhatnak.

Kiemelt kép: Jean-Francois Monier /AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik