Nagyvilág koronavírus

Románia 576 fertőzöttel sárga zónás lett

Hétfőn több mint duplájára, 143-ra emelkedett a 24 óra alatt regisztrált új esetek száma. Már öt halottról tudnak.

Románia már az úgynevezett sárga zóna országai közé tartozik a koronavírus-fertőzések szempontjából, miután az új vírussal megfertőzöttek száma hétfőn meghaladta az 500 főt. A Maszol.ro a Stratégiai Kommunikációs Csoport adatai alapján azt írta, már 576 koronavírus-fertőzöttet tartottak számon az országban.

Az érvényes rendelkezések szerint azoknak, akik az úgynevezett sárga övezetből érkeznek, 14 napos lakóhelyi elkülönítés vár. A vörös övezethez tartozó államok – amelyek esetében intézményes karantént írnak elő  – a következők: Kína (Hupej tartomány), Olaszország, Dél-Korea (Daegu város és Cseongdo régió) és Irán.

Hétfőn az előző naphoz képest több mint duplájára, 143-ra nőtt a regisztrált új fertőzések száma. Romániában mintegy ötezren vannak intézményes karanténban, és több mint 72 ezren otthoni elkülönítésben. Eddig öt ember halt meg, 15 beteget kezelnek intenzív osztályon, 73 fertőzöttet gyógyultnak nyilvánítottak.

Az egészségügyi hatóságok szerint már követhetetlenné vált a koronavírus-fertőzés útvonala: a friss fertőzöttek és halálos áldozatok között is több olyan volt, aki nem járt külföldön, nem szerepelt az ismert fertőzöttek kapcsolatai között, emlékeztetett a Transindex.  A portál a belügyi tárca demográfiai statisztikáját is közölte a fertőzöttekről. Az 576 koronavírussal diagnosztizált 68 százaléka 19 és 50 év közötti, 24 százaléka 51 és 70 év közötti, és 4 százaléka 70 év fölötti. Az átlagéletkoruk 42 év. A fertőzöttek 4 százaléka kiskorú, 53 százaléka nő, 43 százaléka férfi.

Kiemelt kép: MTI/Veres Nándor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik