Nagyvilág koronavírus

Egy francia idősek otthonában 20 lakó halt meg koronavírusban

Azt követően, hogy a hétvégén már meghalt két orvos Franciaországban koronavírus-fertőzés miatt, hétfőn egy 68 és egy 70 éves háziorvos hunyt el az ország keleti részében, ahol jelenleg legerősebben terjed a járvány. Ezzel ötre emelkedett az egészségügyi dolgozók körében a fertőzésben meghaltak száma.

A legtöbb első franciaországi fertőzött egy evangéliumi keresztény rendezvényen vett részt február 17. és 24. között a kelet-franciaországi Mulhouse-ban. A több ezer embert vonzó vallási találkozóról vihették el a résztvevők a korokozót az ország minden tájára, beleértve a tengerentúli Guyanát is, és így alakulhattak ki országszerte a fertőzési láncolatok.

Ugyanitt, a Vogézek egy idős otthonában mintegy húszan vesztették életüket, feltételezhetően a Covid-19 fertőzés miatt – írta közleményében az illetékes helyi egészségügyi hatóság.

Olivier Véran egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a Covid-19 fertőzést minden megfertőződött egészségügyi dolgozó esetében foglalkozási betegségnek ismerik el a hatóságok.

A tárcavezető tájékoztatása szerint a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma Franciaországban 860-ra emelkedett hétfőn, ami 186-tal több, mint az előző nap, a kórházban ápolt beteg száma pedig 8675, ez csaknem 1500-tal több mint vasárnap, és közülük több mint 2 ezren vannak intenzív osztályokon, 355-tel többen mint 24 órával ezelőtt. A járvány januári kezdete óta 19 856 beteget diagnosztizáltak.

A France2 közszolgálati televízió riportja szerint üres ingatlannal rendelkezők jelképes egyeurós összegért felajánlanak lakásokat fertőzöttekkel foglalkozó egészségügyi dolgozóknak, ahol egyedül lakhatnak a járvány időszakában. Ezzel csökkenhet a veszélye annak, hogy megfertőzik a velük élő hozzátartozóikat.

A francia kereskedelmi szövetség jelezte, hogy minden egészségügyi dolgozó mostantól elsőbbséget élvez a szupermarketekben, a fertőzés veszélyének leginkább kitett hetven éven felettieknek pedig félórával a hivatalos nyitás előtt megnyitják az üzleteket, amikor is személyi igazolvány felmutatása mellett csak őket engedik be, hogy a többiektől elkülönítve vásárolhassanak.

Kiemelt kép: PATRICK HERTZOG/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik