Nagyvilág koronavírus

Eltitkolt szentmisék, „vírusosztogató” pópák 

Romániában az ügyészség, Szlovákiában a rendőrség vizsgálódik.

Feljelentették az ügyészségen a kolozsvári ortodox pópákat, akik ugyanazzal a kanállal áldoztatták meg az embereket a vasárnapi liturgián. A Maszol.ro szerint ez még a miséket, istentiszteleteket betiltó rendelet hatályba lépése előtt történt, a feljelentő szerint a törvény így is bünteti a betegségek leküzdésének akadályozását, tehát a pópák, hívők bűncsekeményt követtek el.

A kolozsvári érsekség szóvivője szerint a koronavírus-járvány  miatt lehetővé tették a híveknek, hogy otthonról vigyenek kanalat az áldoztatáshoz, de ezzel senki nem élt, nagyböjt idején pedig nem tagadhatják meg az áldoztatást. A megye prefektusa tárgyalt a kolozsvári metropolitával, aki megígérte, többé nem fordul elő  hasonló eset.

Görörországban letartóztattak egy ortodox pópát, mert a tiltás ellenére misézett. Noha felfüggesztettek minden vallásos rendezvényt, az egyik görög sziget metropolitája megtartotta a péntek esti szertartást. Az Euronews szerint a rendőrök kihallgatták, de végül elengedték, megúszta annyival, hogy felszólították, tartsa be a kormány és az egyház utasításait.

Közben Szlovákiában a tiltás ellenére is tartottak szentmisét egy  templomban. Vasárnap mintegy 20-an jelentek meg a trencséni járásbeli Trenčianska Teplá község templomában. A Paraméter emlékeztet rá, ez március 10-étől tilos, a helyi plébános azonban még a helyszínre kiérkező rendőröket is kioktatta, a hívők pedig  ködösíteni próbáltak.

A város szóvivője közölte, figyelmeztették a papot a jogellenes cselekedetre, a magánjellegű szentmise ügyét a közegészségügyi hivatalhoz utalták. A Paraméter közölte, hogy néhány nappal a tömeges rendezvények betiltása után Garamszentbenedeken is tartottak szentmisét.

 Kiemelt kép: Polícia SR – Trenčiansky kraj /Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik