Nagyvilág koronavírus

Koronavírus ide vagy oda, Irán nem kér Amerika segítségéből

Elutasította Ali Hamenei, Irán legfelső vallási és politikai vezetője az Egyesült Államok segítségét a koronavírus-járvány elleni harcban vasárnap. Délkelet-Ázsiában nőtt a járványban elhunytak száma, az ausztrál miniszterelnök gazdasági élénkítőcsomagot jelentett be, Izraelben újabb szigorító intézkedéseket vezetnek be.  

Ali Hamenei a perzsa újév alkalmából, Teheránban elmondott beszédében elképzelhetőnek nevezte, hogy az amerikaiak által felajánlott gyógyszer csupán tovább terjeszti a vírust. Iránban a járványnak már 1556 halottja van, szakértők pedig e szám jelentős emelkedésétől tartanak, mert az ország hatóságainak a figyelmeztetése ellenére a perzsa újév alkalmából sokan keltek útra az országon belül.

Dél-Koreában vasárnaptól mindenkit, aki külföldről érkezik, kötelezően tesztelnek, és az eredménytől függetlenül 14 napos karanténra köteleznek. A dél-koreai betegségmegelőző központnak a héten közzétett adatai szerint a nemrég Európából érkező embereknek mintegy 5 százalékának pozitív lett a teszteredménye. A rendelkezés dél-koreai állampolgárokra is vonatkozik.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök vasárnap újabb gazdaságösztönző csomagot jelentett be, 66 milliárd ausztrál dollár (több mint 12 billió forint) értékben. Morrison sajtótájékoztatóját követően Dél-Ausztrália állam miniszterelnöke, Steven Marshall bejelentette, az állam keddtől – Ausztráliában elsőként – lezárja a határait. Az országban vasárnapra virradóra 1098 regisztrált fertőzöttet jelentettek, szombaton ez a szám 874 volt.

Közel ezer ismert fertőzött után tovább szigorították a járvány feltartóztatására tett rendszabályokat Izraelben vasárnaptól. Az országban ezerhez közelít, vasárnap reggel kilencszáznegyvenöt az ismert fertőzöttek száma a katonai rádió reggeli híradása szerint. Közülük húszan súlyos állapotban vannak, viszont harminchatan már felépültek és elhagyhatták a kórházakat. Ezentúl az eddig engedélyezett öt helyett csak ketten sportolhatnak, sétálhatnak vagy futhatnak együtt, csoportosan a szabadban, és a lehetősége szerint állandó sportpartnereknek kell lenniük. Az egészségügyi minisztérium elrendelte az élelmiszert árusító piacok bezárását is vasárnaptól.

A Gázai övezetben is megjelent a koronavírus, két Pakisztánból hazatérő gázai hordozza a betegséget. Hazatérésük után senkivel sem érintkeztek, a Rafiahnál lévő egyiptomi határállomásnál egy karanténban diagnosztizálták megbetegedésüket, s azóta is ott tartózkodnak.

Helyi idő szerint szombaton a kolumbiai egészségügyi minisztérium hírt adott a vírus okozta megbetegedés első kolumbiai halálos áldozatáról. Az 58 éves férfi – aki taxisofőrként dolgozott, és több, Olaszországból érkezett turistát szállított – cukorbeteg volt. A latin-amerikai országban 210 fertőzöttről tudnak.

Malajzia vasárnap 123 új esetet jelentett, ezzel a regisztrált fertőzöttek száma 1306-ra nőtt, beleértve 10 halottat. Egészségügyi hatóságok a jelentős növekedést továbbra is egy múlt hónapban megtartott iszlám fesztiválnak tulajdonítják. Vasárnaptól az országban a hadsereg segíti a helyi hatóságok munkáját.

Indonéziában az egészségügyi hatóságok vasárnapra 64 új esetet jelentettek, ezzel a regisztrált fertőzöttek száma 514-re nőtt. Ahmed Jurianto az indonéziai egészségügyi minisztérium koronavírusért felelős bizottságának a szóvivője újságíróknak azt mondta, az országban eddig 29 gyógyultról tudnak.

Indiában életbe lépett a Narendra Modi indiai miniszterelnök által vasárnapra meghirdetett egynapos karantén, valamint az összes nemzetközi repülőjárat egy hétig tartó felfüggesztése.
Az országban a fertőzöttek száma vasárnapra meghaladta a 300-at, a vírus eddig 4 halálos áldozatot követelt.

Srí Lankán a rendőrség 291 embert vett őrizetbe azért, mert megszegték a háromnapos, péntektől keddig tartó lakhelyelhagyási tilalmat. Hatósági beszámolók szerint az őrizetbe vettek közül többen megpróbáltak üresen maradt boltokat kirabolni. Az ázsiai szigetországban a regisztrált fertőzöttek száma elérte a 77-et.

A kiemelt képen Ali Hamenei, fotó: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik