Nagyvilág koronavírus

Szájmaszkos hatalomátvétel Pozsonyban

Az államfő szerint ilyen nehéz helyzetben kormány még nem vette át hatalmat.

Zuzana Caputová tévés beszédében kiemelte, az emberek politikai nézeteitől függetlenül ugyanazt várják Igor Matovic hivatalba lépő kormányától, mint a leköszönő Pellegrini-kabinettől, hogy segítse a koronavírus-járványt leküzdeni, írta a szlovák állami  hírügynökség alapján az Új Szó.

Az államfő szerint a leköszönő és az új kormány vezetői is tisztában vannak a helyzet súlyosságával, együtt akarnak működni. Caputová megköszönte Peter Pellegrini leköszönő kormányfőnek a határozott biztonsági intézkedések gyors elfogadását, azt, hogy ezekről az embereket felelősségteljesen tájékoztatták. Szerinte ennek köszönhető, hogy Szlovákiában nem nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma kezelhetetlen mértékben.

Szerinte az emberek néhány nap alatt megtanulták kezelni az új helyzetet. Példaként a védőmaszkok hordását említette. (A szlovák hírügynökség képén az államfő, illetve Pellegrini és Matovic is maszkban áll egymás mellett). Az államfő értékelte az emberek fegyelmezettségét, áldozatkészségét, külön méltatta azokat, akik a frontvonalban állnak: az orvosokat, nővéreket, rendőröket, tűzoltókat, eladókat, laboránsokat.

Elsősorban arra kell törekednünk, hogy nekik a lehető legnagyobb védelmet biztosítsuk a fertőzés kockázatával szemben. Összeköt velük a remény, beléjük helyezzük a bizalmunkat

– fűzte hozzá, majd szolidaritásáról biztosította azokat, akik a megélhetésük és egészségük miatt aggódnak. Szerinte a válság  lehetőséget ad arra, hogy mindenki kihozza magából a legjobbat, megmutatva a jobbik énjét. Az államfő büszke arra, amit eddig elértek, és hisz abban, hogy legyőzik a vírust.

Kiemelt kép: Zuzana Caputová / Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik