Nagyvilág koronavírus

Csak ilyen papírral lehet kimenni az utcára Párizsban

Vasárnap ugyan még önkormányzati választást tartottak Franciaországban, és az egyre romló járványhelyzet ellenére hétfőn is rengeteg embert csalt az utcára a tavaszias időjárás, kedden azonban minden megváltozott: drasztikus kijárási szigorításokat vezetett be a kormány Párizsban.

Az új rendelkezés nemcsak a hosszabb utazásokat tiltja meg, hanem igyekszik minimálisra szorítani az emberek mozgását a lakhely közvetlen környezetében is.

Kedd óta csak az internetről letölthető, és papírra kinyomtatott formanyomtatvánnyal lehet az utcán tartózkodni. Akinek nincs, annak 135 eurós, jelenlegi árfolyamon 46 ezer forintos büntetést kell fizetni, amennyiben elkapják.

A telefonos verziót nem fogadják el a rendőrök, akik keményen igazoltatják a járókelőket. Kedden és szerdán mintegy négyezer esetben rótták ki a pénzbírságot. Ha valaki 45 napig nem fizet, akkor 375 euróra, azaz 130 ezer forintra ugrik fel a behajtható összeg.

A nyomtatványrendszer lényege, hogy csak öt kategóriában engedélyezi a lakhely elhagyását, és a papír csak egyetlen napra érvényes, minden nap újat kell nyomtatni.

A nyomtatványban otthon mindenkinek magának kell kitöltetni a személyi adatokat, és kiválasztani az öt megadott kategória közül a megfelelőt, ami miatt el kell hagynia a lakását.

A választható öt kategória alapján az elkövetkező hetekben csak akkor léphetnek az utcára az emberek, ha

  • munkába mennek, (ez esetben munkáltatói igazolást fel kell tudni mutatniuk),
  • bevásárolnak (ezt csak a lakelyük környékén tehetik),
  • orvoshoz mennek,
  • mozgásképtelen rokont, ismerősnél elhelyezett gyereket látogatnak,
  • vagy ha rövid testmozgás, futás, esetleg kutyasétáltatás miatt kell kimenniük a közterületre.

Franciaországban a járvány januári kezdete óta 9134 fertőzöttet diagnosztizáltak, közülük jelenleg 3626-an vannak kórházban, 931-en intenzív osztályokon. A súlyos betegek fele 60 évesnél fiatalabb, de az elhunytak 93 százaléka 65 esztendősnél idősebb volt.

Kiemelt kép: Nicolas Portnoi / Hans Lucas/AFP

2962dcafeea999ebad0e7a09074856e6-attestation_de_deplacement_derogatoire

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik