Nagyvilág koronavírus

A járvány egekbe emelte a Conte-kormányt

A megkérdezettek 92 százaléka elégedett az óvintézkedésekkel.  

A legfrissebb felmérések szerint megugrott a Giuseppe Conte vezette kormány népszerűségi mutatója. Az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) miatti egészségügyi vészhelyzet átrajzolta az olasz belpolitika korábbi egyensúlyait. A járvány „soha nem látott magasságba” mozdította a miniszterelnök és a kormány támogatottságát.

A La Repubblica című baloldali napilapban közölt adat szerint
Giuseppe Conte népszerűsége a februárban mért 56 százalékról 71-re emelkedett. Az elmúlt tíz évben olasz kormányfőnek nem volt ekkora támogatottsága.

A kormány második embere, Luigi Di Maio külügyminiszter népszerűségi indexe 31-ről 42 százalékra nőtt, a szintén az Öt Csillag Mozgalomban (M5S) politizáló egészségügyi miniszteré, Roberto Speranzáé 26-ról 40-re. A tavaly szeptemberben megalakult M5S és a baloldali Demokrata Párt (PD) közös kormánya most 82 százalékos támogatottsággal bír. Egy hónapja a PD alig 22 százalékon állt, az M5S 15 százalék körül teljesített.

A megkérdezettek 92 százaléka „nagyon pozitívnak” vagy „pozitívnak” tartja a kormány óvintézkedéseit az oktatási intézmények bezárásától a kereskedelmi tevékenység szüneteltetésén át a mozgáskorlátozásig. Az emberek 46 százaléka úgy véli, Olaszország jobban jár el a többi európai országhoz képest. Az egészségügyi rendszer támogatottsága jelenleg 94 százalékos, a polgári védelmi hatóságé 88.

Salvini külön utakon

A jobboldali ellenzék soraiban Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) elnökének támogatottsága a februári 46-ról 52 százalékra emelkedett, a Ligát vezető Matteo Salvinié 44-ről 46-ra. Az ellenzéki pártok együtt februárban megközelítették a 48 százalékot.

A járvány miatt elhalasztották a parlament létszámcsökkentéséről március 29-ére kitűzött népszavazást, felfüggesztették a Matteo Salvini elleni ügyészi eljárást a migránsok partraszállásának megtiltása miatt, és őszre halasztanák a májusban esedékes helyhatósági választásokat is.

A kormány és ellenzék között a járványhelyzet ideiglenes tűzszünetet teremtett, de a Matteo Salvini vezette jobbközép ellenzék többször jelezte, nem támogatja feltételek nélkül a kormány minden egészségügyi, nemzetbiztonsági és gazdasági intézkedését.

Salvini mielőbbi parlamenti beszámolóra szólította fel Giuseppe Contét. A Liga külön közösségi oldalt nyitott, ahol az olaszok jelezhetik, mivel nem értenek egyet, mit szorgalmaznak. A fertőzéstől leginkább érintett tartományok (Lombardia és Veneto) elnökei is a Liga politikusa: ők gyakran mennek szembe a kormány intézkedéseivel, emlékeztetett az MTI:

Sajtóhírek a Conte-kormány további megszorító intézkedéseket készül bejelenteni a rendkívüli helyzet meghosszabbításával. A közúti és utcai ellenőrzést a fegyveres erők katonáira bíznák, akik közül jelenleg is hétezren teljesítenek ilyen szolgálatot.

Carlo Verdell, a La Repubblica igazgatója úgy vélte, a járvány „félelmetes” döntés elé állítja a demokratikus társadalmi berendezkedést, az egészség védelme és a személyi szabadság tiszteletben tartása közötti választásra kényszerítve. Szerinte a „fertőzés megállításához elkerülhetetlen az egészség választása”.

Kiemelt kép: Giuseppe Conte sajtótájékoztatót tart a koronavírus olaszországi megjelenéséről Rómában. MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci

Ajánlott videó

Olvasói sztorik