Nagyvilág koronavírus

Orban: büntetik az információk elhallgatását

Börtönt kaphat, aki hazudik arról, honnan tért haza Romániába.

Romániában szigorítják a fertőző betegségek leküzdésének meghiúsításáért, illetve a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hamis nyilatkozatért kiszabható büntetéseket, írta a TransindexLudovic Orban kormányfő közölte: a büntető törvénykönyv módosítása után bűncselekményt követ el, börtönnel lesz sújtható az, aki koronavírus sújtotta térségből tér haza, és erről hamisan nyilatkozik.

Büntetőjogi eljárás indul azok ellen is, akik nem tartják be az egészségügyi hatóságok rendelkezéseket, emberek közé mennek annak dacára, hogy a közegészségügyi hatóság karantént vagy otthoni elkülönítést írt elő nekik. Ez a fertőző betegségek megelőzésének, leküzdésének meghiúsítását jelenti, az eddiginél szigorúbb büntetést von maga után.

A miniszterelnök bejelentette, hogy egy új büntetőjogi kategóriát vezetnek be: ez az információk elhallgatása. Ha valaki nem közöl minden információt azokról, akikkel érintkezett, ez azt jelenti, hogy adatokat tart vissza a hatóságoktól. Ebben az esetben is büntetőjogi eljárás indulhat.

A Maszol.ro ehhez hozzáteszi, a drasztikus szigorításról azért döntött a kormány, mert sokszor tettek hamis nyilatkozatot a határon a járvány által sújtott országokból érkezők, megpróbálták kijátszani a hatósági karantént, a házi elkülönítést, de koronavírussal fertőzött betegek is szöktek meg kórházakból.

Emiatt már több mint 50 esetben indítottak bűnügyi eljárást. A hamis nyilatkozattétel, a hatósági rendelkezések be nem tartása eddig is büntethető volt (3-tól 6 hónapig, illetve 6 hónaptól 2 évig terjedő börtönnel, enyhébb esetben pénzbírsággal), de mostantól 1-től 5 évig terjedő elzárás is kiszabható azért, ha valaki próbálja eltitkolni ragályos betegségét. Ha ezért valaki meghal, mert elkapja a betegséget, 15 éves börtönbüntetés ki kiróható.

Hivatalos: 277 koronavírus-fertőzött

A portál a Stratégiai Kommunikációs Csoport tájékoztatása alapján azt írta, csütörtök délig újabb 17 koronavírus-fertőzést igazoltak Romániában, ezzel 277-re nőtt a megbetegedések száma, miközben 25 embert gyógyultnak nyilvánítottak.

Az újonnan diagnosztizált 17 személy között van 4 Suceava megyei, 3 bukaresti, 2 Kolozs megyei, 2 Beszterce-Naszód megyei, 2 Kovászna megyei, illetve egy-egy Iași, Dolj, Ilfov és Konstanca megyei. Korosztály tekintetében 19 és 67 év közöttiek. A legtöbb páciens állapota jó, intenzív osztályon 6 embert kezelnek, egyikőjük súlyos állapotban van a craiovai kórházban Ő más betegségekben is szenved.

Romániában jelenleg 3 822 személyt tartanak intézményes karanténban megfigyelés alatt, 33 709 személyt pedig otthonukban. Összehasonlításképp: a tegnapi közlemény szerint szerda délutánig 3 510-en voltak intézményes karanténban és 26 545-en házi karanténban.

Kiemelt kép:  MTI/EPA/Robert Ghement

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik