Nagyvilág koronavírus

A cseh szakszervezetek szerint akár 8 százalékos visszaesés is lehet

A cseh gazdaság 5-8 százalékos csökkenésével és mintegy 400-450 ezer munkahely megszűnésével számol a Cseh-morva Szakszervezetek Konföderációja (CMKOS), amennyiben a koronavírus-járvány miatti válság legalább három hónapig elhúzódik – jelentette ki Josef Stredula, a CMKOS elnöke csütörtökön Prágában sajtótájékoztatón.

A válság már itt van. Ha valaki most a termelés megtartásáról beszél, akkor illúziókban él. Aki most felelős költségvetésről beszél, az más évszázadban van

– mondta a szakszervezeti vezető újságíróknak. Úgy vélte: gyors kormányzati intézkedésekre van szükség az alkalmazottak, a cégek és a kisvállalkozók érdekében, hogy a gazdaságot működőképes állapotban lehessen tartani. Csehországban is olyan masszív állami támogatásokra van szükség, mint amilyeneket Dánia, Németország, Ausztria vagy az Egyesült Államok jelentett be.

A tervezett amerikai kiadásokat cseh feltételekre átszámítva a közvetlen cseh kormányzati beruházások értéke legalább 300 milliárd korona kellene hogy legyen

– szögezte le Stredula.

A százmilliárd koronás kormányzati támogatást, amelyet a cseh kormányfő korábban jelzett, a szakszervezetek elégtelennek tartják.

Andrej Babis szerdán azt mondta, hogy kormánya százmilliárd koronás közvetlen támogatást tervez nyújtani a válság sújtotta vállalatoknak, míg további 900 milliárd koronás keretből pedig hiteleket lehetne felvenni. A Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap szerint rendkívül nagy támogatásról van szó, amely már éreztetheti hatását a cseh gazdaságban. A részletekről a miniszterek és a vállalkozók külön egyeztetnek.

Ez már olyan mértékű pénzösszeg, amelynek érzékelhetően csökkentenie kellene a koronavírus és a megelőző intézkedések negatív hatásait

– nyilatkozta a lapnak David Marek, a Deloitte tanácsadócég fő gazdasági szakértője.

Csehországban általános a vélemény, hogy az idei évre tervezett 40 milliárd koronás költségvetési hiány semmiképpen sem tartható. Alena Schillerová pénzügyminiszter közölte, hogy várakozásai szerint ez az összeg bizonyára több tízmilliárddal nagyobb lesz.

Jan Rafaj, a legnagyobb cégeket tömörítő Ipari és Közlekedési Szövetség alelnöke a Hospodárké Novinynek azt mondta: a kormány azzal támogathatná a leghatékonyabban a vállalkozásokat ha Németországhoz hasonlóan bevezetné a rövidített munkaidő intézményét. Hozzátette, hogy a Németországban használt hasonló rendszerben a cégek válság esetén nem menesztik alkalmazottaikat, a kieső bérek egy részét pedig az állam vállalja magára. Karel Havlícek, ipari és kereskedelmi miniszter bejelentette, hogy a felvetéssel a kormány foglalkozni fog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik