Nagyvilág koronavírus

Szlovákiában 100 fölött a koronavírus-fertőzöttek száma

A kormány ezt követően kiterjesztette a veszélyhelyzetet.

Szerdán délelőtt újabb nyolc esetben igazolódott a koronavírus-fertőzés gyanúja. A hírt Peter Pellegrini leköszönő kormányfő jelentette be a kormányülés előtt. Szlovákiában így 105-re nőtt a fertőzöttek száma. Eddig 1886 teszt lett negatív, írta a Paraméter.

A kormány ezt követően kiterjesztette a veszélyhelyzetet csütörtöktől az egész egészségügyre, függetlenül a tulajdonosi háttértől, tehát a magánklinikákra is érvényes lesz.

A kormány a rendeletet a háborús időszakra, rendkívüli állapotra és szükségállapotra vonatkozó törvénnyel összhangban fogadta el. A veszélyhelyzet csütörtöktől mindenkit érint, aki egészségügyi intézmény, mentőautók és betegszállítók működtetésére vonatkozó engedéllyel rendelkezik.

A rendelkezés vonatkozik a mentőszolgálat irányítócsoportjára, a Közegészségügyi Hivatalra és regionális fiókjaira, az Egészségügyi Felügyeleti Hivatalra, a halottkémekre és temetkezési vállalkozókra is. A felsorolt intézmények alkalmazottai nem tagadhatják meg a munkavégzést, nem hirdethetnek sztrájkot.

Frissítés!

Meghalt egy koronavírussal fertőzött, többszörösen beteg idős nő.
Pellegrini a válságstáb ülése után bejelentette, hogy elhunyt egy 84 éves nő, akinél kimutatták korábban a koronavírus-fertőzést, de csak a csak a boncolás igazolhatja, hogy a halálát ez okozta.

Visszautasítom, hogy bejelentsük, megvan a koronavírus-járvány első áldozata.

A leköszönő kormányfő ezt azzal magyarázta, hogy az idős hölgynek több egészségügyi problémája is volt. Szívbeteg volt, érelmeszesedése volt és egy szívrohamon is túl volt. Azt követően  diagnosztizálták nála a fertőzést, hogy unokái hazatértek külföldről.

A Paraméter emlékeztetett rá, hogy délután még újabb fertőzést is bejelenthetnek, mert készek lesznek több város tesztjei.

Kiemelt kép: Peter Pellegrini / Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik