Nagyvilág koronavírus

Szerdán is több ezer román állampolgár halad át az országon

Magyarország továbbra is nyitva tartja a humanitárius folyosót.

Bogdan Aurescu román külügyminiszter erről reggel telefonon egyezett meg magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel, írta a tárca közleménye alaján a Maszol.ro. Aurescu azt kérte, a magyar állam tegye lehetővé továbbra is a magyar határ ausztriai oldalán rekedt román állampolgárok belépését, átutazását a kijelölt útvonalon Románia felé. Kedd éjjel, szerda hajnalban több ezren jutottak így haza, de még mindig sokan maradtak „odaát”.

Szijjártó Péter ígéretet tett, hogy magyar idő szerint szerda délben megnyitják a határt az osztrák oldalon várakozó romániaiak előtt, a határzár pedig feloldva marad, amíg a torlódás meg nem szűnik. A kijelölt útvonalakon 21 és másnap 5 óra között indulhatnak Románia felé az autósok. Ez addig érvényes, amíg mindenki át nem ér.

3500 román vár a lezárt osztrák-magyar határnál, nem tudnak hazajutni
Magyarország hétfőn éjféltől zárta le határait a külföldről érkező nem magyar állampolgárok előtt.

A külügyminisztérium tudatta, a világ más országaiban rekedt román állampolgárokat is haza akarják vinni, de egyre nehezebb a diplomácia dolga, mivel egyre több állam vezet be „önvédelmi” intézkedéseket a koronavírus-járvány terjedése ellen. Jelen pillanatban azon dolgoznak, hogy a Portugáliában, Marokkóban, Egyiptomban és Máltán lévő románok hazajutását lehetővé tegyék.

A tárca közleménye kiemeli, a magyar hatóságokkal közösen hozott intézkedéseket más esetekben is alkalmazni kellene azért, hogy a külföldön rekedt uniós polgárok hazatérhessenek. Bukarest a koronavírus elleni küzdelemben is fontosnak tartja, hogy az unión belül szavatolják a személyek és javak szabad áramlását, az áruellátás zavartalan biztosítását.

Kiemelt kép: MTI/Krizsán Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik