A NER-elit egyik magángépe Londonban volt, amikor a parlamentben bejelentették, hogy lezárják Ferihegyet

Az OTP-s magángép is fordult egyet Londonban a veszélyhelyzet kihirdetése óta.

Épp Nagy-Britaniába repült az egyik NER-es magánrepülőgép, amikor hétfőn az operatív törzs sajtótájékoztatóján és a parlamentben is bejelentették, hogy a járványügyi intézkedések keretében a határzárral együtt lezárják Ferihegyet is. Nagy István agrárminiszter mondatát később Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár korrigálta, és a gép is simán leszállhatott Budapesten.

A szóban forgó Raytheon Hawker 800 hétfőn reggel indult Budapestről, és kora délután landolt a Biggin Hills-i repülőtéren. A magángép a Valton-Sec Kft. és Bessenyei István érdekeltségéhez tartozik. Bessenyei a kormány kedvenc őrző-védő cégének, a Valtonnak tulajdonosa és Sarka Kata férje. A Hawker 800-at tavaly Kövér László házelnök is igénybe vette, ezzel utazott egy római látogatására.

A gép hétfőn csak néhány órát tartózkodott a London központjától alig néhány kilométerre lévő egykori katonai repülőtéren, majd visszaindult Budapestre.

Gyors londoni fordulót tett a múlt hétvégén az OTP leányvállalatának magángépe is. A Csányi Sándor által frekventáltan használt 13 milliárd forintot érő Dassault Falcon szintén csak néhány órát töltött a brit fővárosban. Ezt a gépet bérelte ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda, amikor Orbán Viktor január végén Indonéziába utazott. A gép a veszélyhelyzet múlt szerdai kihirdetése óta Vilniusban és Szófiában is járt.

A harmadik ismert NER-magángép, a 17 milliárdos osztrák felségjelű Bombardier – amelyet időről időre Mészáros Lőrinc és családja használ, és amelyen Garancsi István jóvoltából Orbán is utazott a Videoton bulgáriai meccsére – a járványhelyzet európai súlyosbodása óta nem repült. A nyilvántartott repülési adatok szerint utoljára februárban használták hosszabb útra. Akkor a Maldív-szigeteken, a Közel-Keleten, Ománban és az Egyesült Államokban is jártak vele.

Mészáros Lőrinccel a fedélzetén leszállt Budapesten a 17 milliárdos magángép
Az oligarcha sofőrje középső ujját mutatta fotósunknak. A másik Londonból érkező magángép, amely Csányi Sándor cégéé, óvatosabb volt.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás