Nagyvilág

Orbán Viktor OTP-s magángéppel repült Indonéziába

Az OTP-elnök, Csányi Sándor által használt 13 milliárd forintot érő Dassault Falcon repülőjével utazott Yogyakartába Orbán Viktor – értesült a 24.hu.  Az OTP egyik leányvállalata, az Air Invest Kft. által tulajdonolt és üzemeltetett magángép a Flightradar adatai szerint szerdán kora délután érkezett meg az indonéziai városba.

A 24.hu kérdésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke elismerte, hogy a kormányfő a „korábbi gyakorlatnak megfelelően bérelt repülőgéppel” utazott. A Miniszterelnöki Kabinet a „járatra személyenként vásárolta meg repülőjegyeket”.

Havasi magyarázata szerint az Európán kívüli utazásra azért választották a magángép kibérlését, mert az új honvédségi gépek esetében, amelyeket Orbán Viktor már több külföldi útjához igénybe vett, a katonai hasznosítás elsőbbséget élvez. Márpedig – közölte a sajtófőnök – jelenleg Irakban instabil a helyzet, és az ott szolgáló magyar katonák hazahozatala az iraki kormány döntésétől függően bármikor szükségessé válhat. Ezért a gépek készenlétben vannak.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Azt is Havasi jelentette be hétfőn az MTI-n keresztül, hogy Orbán Viktor „Indonéziába látogat a hét közepén, ahol részt vesz a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) tanácskozásán”. Orbán a jobbközép pártokat tömörítő CDI egyik alelnöke; a szervezet január 23-24-én az indonéziai Yogyakartában tartja vezetőségi ülését. 2018-ban Budapesten rendezték meg a szervezet konferenciáját, a kormányfő akkori beszédében azt mondta, „a keresztény kultúra érték, ezért meg kell őrizni”.

A CDI rövidítés valójában több mint húsz éve nem a kereszténydemokrata jelzőt takarja, a szervezet nevének magyar fordítása Centrista Demokrata Internacionálé. A yogyakartai konferencia házigazdája az indonéz Nemzeti Ébredés Pártja, amely egy iszlám alapon működő politikai szervezet.

Kiemelt képünk archív felvétel. Fotó: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik