Nagyvilág

Meghalt Jurij Gagarin özvegye

84 éves korában kedden meghalt Valentyina Gagarina, a világ első űrhajósának, Jurij Gagarinnak az özvegye – közölte az űrhajósokat felkészítő orosz központ (CPK) sajtószolgálata. A Roszkozmosz orosz űrkutatási hivatal részvétét nyilvánította hozzátartozóinak, de nem közölte a híres űrhajós özvegye halálának okát.

Leánykori nevén Valentyina Gorjacseva 1935. december 15-én született Orenburgban. 1957-ben ment feleségül Gagarinhoz, akinek történelmi, 1961. április 12-én történt űrrepülését követően többször is feltűnt férje oldalán hivatalos alkalmakkor, igyekezett azonban a háttérben maradni.

Az orvosi végzettségű Gagarina a férje 1968-ban bekövetkezett halálos repülőgép-szerencsétlenségét követően Moszkva mellett, a csillagvárosi űrhajóskiképző központ orvosi laboratóriumában dolgozott az 1990-es években történt nyugállományba vonulásáig.

Bár kerülte a sajtónyilvánosságot, 1986-ban közzétette férjével kapcsolatos memoárjait „108 perc és az egész élet” címmel. A Gagarin házaspárnak két lánya van, az 1959-ben született Jelena és az 1961-ben született Galina.

Kiemelt kép: Wikipedia

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik