Nagyvilág koronavírus

Meghalt egy ukrán beteg, drákói szigor jön

Az ukrán államfőt nem érdekli a népszerűség, hiszen Kína példája azt mutatja, kemény döntésekkel győzhető le a vírus.

Hétfőn este meghalt egy koronavírus-fertőzés gyanújával kezelt nő az ukrajnai Csernyivci klinikájának infektológiai osztályán, írta a Kárpátinfo.net. A beteg halálát a COVID-19 fertőzés tüneteitől független súlyos idegrendszeri szövődmények okozták. A nőtől egy nappal korábban mintákat vettek a koronavírus-fertőzés megállapításához, de a vizsgálati eredmények még nem készültek el. Hivatalos adatok szerint Ukrajnában jelenleg 10 embert kezelnek koronavírus-fertőzés gyanújával.

A portál azt írta, hogy a koronavírus-járvány miatt nagyon szigorú biztonsági intézkedéseket jelentett be az ukrán államfő.

Azt mondta, azokon a területeken, ahol megerősítik a koronavírusos betegségek eseteit, Csernyivciben és Zsitomirban, vezessék be a vészhelyzeti rendszert. Volodimir Zelenszkij arra kérte a kormányt, hogy szerdán 12 órától álljon le a régiók között a vasúti, légi, közúti személyszállítás.

A metrók, trolibuszok, buszok, villamosok maximum 20, az iránytaxik maximum 10 főt szállíthatnának. Az elnök szerint be kell zárni minden éttermet, bevásárlóközpontot, kávézót és szórakoztató központot, fel kell függeszteni a több mint 10 embert érintő tömeges rendezvényeket, a templomi szertartásokat is. Kérte az egyház vezetőit, hogy megértéssel kezeljék a helyzetet, ami már az emberi életre veszélyes.

Mint mondta: Kína példája azt mutatja, a népszerűtlen, nehéz döntések legyőzik a vírust, életet mentenek, míg más országok tapasztalatai szerint az enyheség, a liberalizmus a koronavírus szövetségese. Ezért ők talán népszerűtlenül, de az ukránok élete védelmében keményen és gyorsan lépnek. A portál szerint az államfő megígérte, hogy az ukránokat a lehető leggyakrabban tájékoztatja arról, hogy áll a betegség elleni küzdelem.

Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond az ukrán parlamentben. MTI/AP/Efrem Lukackij

Ajánlott videó

Olvasói sztorik