Nagyvilág koronavírus

Tilos felszállni maszk nélkül a tömegközlekedési eszközökre holnaptól Prágában

Arcmaszk nélkül keddtől kezdve tilos használni a tömegközlekedési eszközöket Prágában – döntött hétfőn a prágai önkormányzat. Zdenek Hrib főpolgármester szerint az intézkedés visszavonásig érvényes.

Problémát jelenthet ugyanakkor, hogy Csehországban jelenleg nagy hiány van az arcmaszkokból. A gyógyszertárakban, a drogériákban gyakorlatilag nem kaphatóak, és számos egészségügyi intézetben is hiánycikknek számítanak.

Akinek van arcmaszkja, használja, akinek nincs, az saját maga otthon is elkészítheti. Alternatív megoldások is léteznek

– mondta a főpolgármester újságíróknak, akik felvetették neki a problémát. Hrib szerint az arcmaszkot bármiféle kendő is helyettesítheti, s ő maga is ezt használja.

A prágai buszokra hétfő óta tilos az első ajtókon felszállni, és megszűnt a menetjegyvásárlás lehetősége is a sofőröknél. Az utasok és a tömegközlekedési eszközök sofőrei között szalaggal elválasztott tér van.

Csehországban hétfő estig 344 koronavírusos fertőzöttet mutattak ki, 46-tal többet, mint reggel. Két személy állapota válságos. Ugyanakkor az észak-csehországi Ústí nad Labem kórháza közölte, hogy a náluk kezelt kéttucatnyi fertőzött közül hárman meggyógyultak, és hétfőn már hazaengedték őket. Csehországban ezek az első, az új koronavírusból kigyógyult betegek.     

Kiemelt kép: Védőmaszkot viselő emberek fényképezkednek Prága óvárosában 2020. március 11-én. Csehországban eddig 64 személynél diagnosztizálták az új koronavírusos fertőzést, kórházakban és nyugdíjasotthonokban egy napja már látogatási tilalom van. MTI/AP/Petr David Josek

Ajánlott videó