Nagyvilág koronavírus

Szükségállapotot hirdettek Szerbiában

Változások léptek életbe a magyar-szerb határszakaszon. Lezárták a határokat a külföldiek előtt.

Azonnali hatállyal szükségállapotot hirdettek Szerbiában az új típusú koronavírus-járvány visszaszorításért. A döntést az államfő, a kormányfő és a házelnök közösen hozta meg.

Szerbia mától háborúban áll egy láthatatlan ellenséggel, amelyet le kell győzni

– mondta a szükségállapot kihirdetésekor Aleksandar Vucic államfő. Hozzátette, a harc az idősekért, de a jövőért is folyik. Az elnök arra kérte a 60 év felettieket, saját érdekükben maradjanak otthon. A szükségállapot alatt, a korábbi bejelentések szerint, várhatóan bezárnak a kávézók, éttermek, szórakozóhelyek, bevásárlóközpontok, csak az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak tarthatnak nyitva.

Aleksandar Vucic közölte, hétfőtől a tanév végéig bezárnak az bölcsődék, óvodák, iskolák, egyetemek, nem lehet sem edzéseket, sem sportrendezvényeket tartani. A katonákat az utcára küldik, ők fogják védeni azokat a kórházakat, ahol fertőzötteket kezelnek, a rendőrök a legszigorúbban ellenőrzik, hogy a házi karantén alá helyezettek betartják-e az előírásokat, a szabálysértők súlyos büntetést kapnak.

Az államfő azt mondta, szerb állampolgároknak nem tilthatják meg, hogy hazatérjenek, de a külföldi állampolgárok attól függően, honnan érkeznek, vagy nem léphetnek be az országba, vagy azonnal 14 napos karanténba kerülnek.

A helyzet percről percre változik, a külföldieket ezért arra kérem, most ne jöjjenek Szerbiába, és a szerbeket is arra kérem, ha tehetik, ne jöjjenek, mert 14 napos karantén vár rájuk.

Az elnök szerint jelenleg Szerbia csak Kína támogatására számíthat, az Európai Uniótól nem érkezik sem felszerelés, sem támogatás.

A kormány vasárnap délután úgy döntött, Szerbiában nem emelhetik meg az alapvető élelmiszerek, a védőfelszerelések és a higiéniai termékek árát. A szükségállapot kihirdetését a törvény szerint a parlament szavazhatná meg, de a kormány korábban 100-ra, majd 50-re korlátozta a beltéri események résztvevőinek számát, így a képviselőház sem tud összeülni, a törvény viszont lehetőséget ad arra, hogy a három legfőbb méltóság közös döntése alapján hirdessék ki a szükségállapotot, emlékeztetett az MTI.

Szerbiában eddig 48 fertőzöttet vettek nyilvántartásba. Az április 26-ára tervezett általános választásokat egyelőre nem halasztották el, az államfő kedden tárgyal a témáról a pártok vezetőivel.

Ana Brnabic kormányfő a tévében közölte: Szerbiát lezárták. Az ORFK Kommunikációs Szolgálata a belgrádi Magyar Nagykövetség tájékoztatása alapján azt írta, hogy március 16-án 0 órától a Szerbiában bevezetett rendkívüli állapot miatt mind a közúti, mind a vasúti szerb államhatárt csak szerb állampolgárok, diplomaták, tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek, illetve segíteni érkező orvosi személyzet léphetik át.

Orbán Viktor vasárnap a szerb elnökkel a koronavírus-járvány kezelésének ügyéről tárgyalt Szerbiában.

Orbán Viktor parola helyett összekönyökölt a szerb elnökkel
A koronavírus a diplomáciában is felülírja a szokásokat. A kormányfő Belgrádban tárgyalt.

Kiemelt kép: MTI/AP/Darko Vojinovic

Ajánlott videó

Olvasói sztorik