Nagyvilág koronavírus

Hétfőtől kihirdetik a szükségállapotot Romániában

Orban kormányfő közölte, nem vezényelnek tankokat az utcákra.

Klaus Johannis államfő hétfőn szükségállapotot hirdet Romániában a koronavírus terjedése miatt. Egyelőre kevés részlet derült ki arról, ez milyen konkrét intézkedéseket jelent, de a Maszol.ro szerint a szükségállapot átmenetet jelent a vészhelyzet és ostromállapot között.

Az alkotmány szerint az államfőnek öt napon belül kérnie kell a parlamenti jóváhagyást, rendeletét a miniszterelnöknek kell ellenjegyeznie, ha pedig a parlament nem hagyja jóvá, vissza kell vonnia.

A szükségállapotot kihirdetésével nagyobb jogkört kap a kormány, lezárhatja a határokat, akár teljes egészében, akár a szükségállapot által érintett területeken, az ellenőrzést szigorítani lehet az egész határon vagy a nyitva maradt határszakaszokon.

Szükségállapot idején a hatóságoknak, közintézményeknek, gazdasági szereplőknek és a lakosságnak kötelező módon alkalmazniuk kell és tiszteletben kell tartaniuk a rendkívüli intézkedéseket.

Ludovic Orban: nem vezényelünk tankokat az utcákra

A Krónika idézi Ludovic Orban kormányfőt, aki vasárnapi online sajtóértekezletén azt mondta, igyekeznek „minél kevésbé” korlátozni az emberi jogokat és szabadságjogokat. A házi karanténban lévő miniszterelnök szerint a sürgősségi rendeletek lehetőséget adnak olyan intézkedésekre, amelyekkel felvehetik a harcot az új típusú koronavírussal (COVID-19).

Miután az államfő bejelentette, hogy hétfőtől kihirdeti a rendkívüli állapotot, minden tárcavezető véleményét kikérte a meghozandó intézkedésekről. Orban szerint szükség van – főleg az egészségügy terén – a közbeszerzések egyszerűsítésére, azoknak az intézményeknek a megerősítésére, amelyek a járvány elleni harc „tűzvonalában” vannak.

A hatóságoknak – alapos elemzés után – elejét kell venniük, hogy bizonyos keresett gyógyszerek és más egészségügyi termékek ára nagymértékben emelkedjen. Azt sem zárta ki, hogy maximálják egyes termékek, köztük a kesztyűk, maszkok, védőeszközök és fertőtlenítőszerek árát.

Nem fogunk tankokat vezényelni az utcákra

– közölte a miniszterelnök. Ludovic Orban azt is elmondta, bár negatív a koronavírus-tesztje, kötelessége 14 napig otthoni elkülönítésben tartózkodni, de úgy döntött, nem otthon, hanem egy hivatalos épületben különíti el magát, mert ott minden eszköz rendelkezésére áll, hogy betöltse miniszterelnöki tisztségét. Hozzátette: családja nem tartott vele, ők otthon maradtak.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Robert Ghement

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik