Nagyvilág koronavírus

A tudósok szerint a brit kormány emberéletekkel játszik

Több száz tudós bírálja a járványkezelési módszert.

Vezető brit egyetemek és kutatóintézetek több száz tudósa nyílt levélben bírálta az új típusú koronavírus okozta járvánnyal szemben alkalmazott brit kormányzati stratégiát, amely az aláírók szerint feleslegesen sodor veszélybe emberéleteket. A szombaton késő este közzétett nyílt levelet 229 tudós, egyetemi oktató és kutató írta alá.

Különösen elgondolkodtatónak tartják a brit kormány cselekvési menetrendjét, amely célja az emberek közötti távolságtartásra irányuló intézkedések még további késleltetése. A kormány a héten életbe léptette intézkedési terve új szakaszát. Hivatalosan az a célja, hogy a járvány minél később, minél alacsonyabb szinten érje el csúcspontját.

Az útmutatás szerint azok különítsék el magukat környezetüktől, beleértve saját családtagjaikat, legalább hét napra, akik makacs, száraz köhögéssel küszködnek és 37,8 fokos vagy ezt meghaladó lázuk van.

Sir Patrick Vallance, a brit kormány tudományos főtanácsadója a BBC közszolgálati televíziónak pénteken azt mondta, az új típusú koronavírus okozta járvány terjedését úgy lehet a leghatékonyabban fékezni, ha a betegek saját magukat különítik el környezetüktől, emlékeztetett az MTI.

Az iskolák bezárását, a nagy tömegeket vonzó szabadtéri rendezvények tilalmát a hatóságok eddig nem rendelték el, és ez éles kontrasztban áll azokkal a drákói korlátozó intézkedésekkel, amelyeket sok más európai országban életbe léptettek.

A tudósok szerint szerint a Nagy-Britanniában azonosított fertőzések száma a jelenlegi adatok szerint összhangban van azzal a növekedési görbével, amit más országokban, köztük Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban és Németországban korábban megfigyeltek. Ezek az adatok arra vallanak, hogy a nagy-britanniai fertőzöttek száma néhány napon belül több tízezerre emelkedhet.

Nagy-Britanniában jelenleg 1149 fertőzöttet tartanak nyilván, a járvány halálos áldozatainak száma a legutóbbi adatok szerint 21.
A tudósok szerint azonban, ha a fertőzéses esetek száma korlátozás nélkül nő tovább, a járvány néhány héten belül több millió embert érinthet.

A felhívás kezdeményezői bírálták Sir Patrick Vallance minapi kijelentését, amely szerint a nyájimmunitás, vagyis a társadalmi szintű immunitás azon szintje, amely mellett már nehezen terjed a járvány, akkor alakulna ki, ha a britek 60 százaléka átesne a fertőzésen. A brit egészségügyi minisztérium éjjel közzétett nyilatkozata szerint Sir Patrick szavait félreértelmezték, a nyájimmunitás elérése nem a brit kormány akciótervének része, hanem egy-egy járvány természetes velejárója.

A tudósok szerint az emberek elkülönítésére eddig tett lépések  elégtelenek, azonnali, erőteljesebb korlátozások kellenek ahogy az a világ más országaiban már megtörtént, mivel ezzel lehet lassítani lehet a fertőzések számának növekedését és több ezer ember életét megóvni.

Egy másik, szintén szombat este közzétett nyílt levélben kétszáz vezető viselkedéstudományi szakértő azt a kormányzati hozzáállást kérdőjelezte meg, amely szerint azért nem szabad túl korán bevezetni korlátozásokat, mert a lakosság éppen akkor kezdene belefáradni azokba, amikor legnagyobb szükség lenne rájuk.

A szakértők közölték: nincsenek meggyőződve arról, hogy van elégséges tudásanyag az ilyen magatartási kifáradásról, pedig szükség lenne ilyenre ahhoz, hogy egy magas kockázatú közegészségügyi stratégiát a kormány ezekre alapozzon.

A felhívás szerint a kínai és a dél-koreai tapasztalatok kellően biztatók ahhoz, hogy a brit kormány legalább kísérletet tegyen radikális magatartási változtatásokat célzó intézkedések bevezetésére, mivel e lépések sikere esetén nagyon nagy számú emberéletet lehetne megvédeni.

Kiemelt kép: MTI/EPA Pool/Facundo Arrizabalaga / POOL

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik