Nagyvilág koronavírus

Dél-koreai miniszter: Tájékoztatás, tesztelés és a lakosság bizalma kell a járvány megfékezéséhez

Sokáig Kína mellett Dél-Koreában volt a legsúlyosabb a koronavírus-helyzet, most azonban már lassulni látszik a járvány terjedése. Az ázsiai ország hatékony intézkedéseit nemrég egy nagyobb cikkben részleteztük:

Dél-Korea máshogy áll a koronavírus-járványhoz. Ez lehet a példa a világnak
A dél-koreaiak rengeteg tesztet végeznek, és azonnal részletes információt közölnek minden pozitív koronavírusos esetről.

A BBC-nek vasárnap Dél-Korea külügyminisztere fejtegette, miért olyan sikeres országa a COVID-19 ellen. Az ázsiai országban bár nagyon sok a fertőzött, a halálozási ráta rendkívül alacsony (egy alatt van, míg például Olaszországban 6 felett).

Nyitottság, transzparencia és a lakosság teljeskörű tájékoztatása

– ezt a három dolgot emelte ki a interjúban Kang Kjungvha, amikor a BBC riportere, Andrew Marr arról kérdezte, hogyan sikerült elérniük, hogy kordában tartsák a járvány terjedését.

A miniszterasszony hozzátette, nagyon fontos a jól működő egészségügyi rendszer is, illetve a teljes transzparencia, amivel el tudták nyerni a lakosság bizalmát.

A külügyminiszter a tesztelés fontosságát is hangsúlyozta. Dél-Koreában 20 ezer tesztet végeznek naponta.

A tesztelés központi fontosságú a korai észleléshez, minimalizálja a vírus terjedését és gyors kezelést tesz lehetővé azok számára, akik pozitív tesztet produkálnak

– érvelt a politikus, aki elárulta azt is, hogy eddig közel 25 millió tesztet végeztek el Dél-Koreában.

Kang Kjungvha tisztában van azzal, hogy nem minden ország tudja alkalmazni a dél-koreai módszereket a technológiai fejlettség alacsonyabb szintje és a más értékrendszer miatt, de szerinte nem ez az utolsó alkalom, hogy ilyen méretű egészségügyi veszéllyel kell szembenéznie a világnak. Azt reméli, hogy a dél-koreai megközelítésből és modellből más országok is tanulnak, és bízik abban is, hogy a legközelebbi világjárványkor nagyobb lesz a nemzetközi összefogás.

A teljes interjú itt nézhető meg angolul:

Kiemelt kép: UNG YEON-JE / POOL / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik