Nagyvilág koronavírus

Trump azért nem szólt senkinek a teljes beutazási tilalomról, mert szerinte nem volt rá idő

A beutazási tilalom szerda esti bejelentése előtt nem konzultált az Egyesült Államok európai partnereivel Donald Trump amerikai elnök, mert „nem volt rá idő” és gyorsan kellett döntenie. A politikus erről csütörtökön beszélt a Fehér Házban újságíróknak.

A tőzsdék ugyan zuhanhatnak, a gazdaság is visszaeshet, de itt élet-halál kérdéséről van szó, ennél fontosabb nincs

– fogalmazott az amerikai elnök a Leo Varadkar ír kormányfővel tartott tárgyalásai előtt. Trump a gyorsan meghozandó döntéssel indokolta a konzultáció hiányát. Elmondta, hogy az Egyesült Királyság azért nem szerepel a tiltólistán, mert megítélése szerint London gyorsan lépett és sikeres intézkedéseket hozott az új típusú koronavírus terjedésének megfékezésére. Az amerikai elnök lehetségesnek mondta, hogy meghosszabbítják a 30 napig érvényes beutazási tilalmat, de azt is elképzelhetőnek nevezte, hogy megrövidítik ezt az időtartamot. Ugyancsak elképzelhetőnek mondta az Egyesült Államokon belüli utazási korlátozások bevezetését. Bár, tette hozzá, ezt még nem vitatták meg.

Közölte azt is, hogy szerinte a helyzet még nem érett meg arra, hogy az egész országra érvényes szükségállapotot hirdessen. Leszögezte, hogy az Európából visszatérő amerikai állampolgárok esetében nagyon szigorúan betartatják az elkülönítést. A karanténról azonban további részletekkel nem szolgált.

Újságírói kérdésre válaszolva az elnök elmondta: nem aggódik, hogy esetleg elkapta a vírusfertőzést Jaír Bolsonaro brazil elnök munkatársától. Bolsonaro a hétvégét az amerikai elnök floridai klubjában töltötte, és kiderült, hogy egyik közeli munkatársa vírushordozó. Jelenleg a brazil elnök is megfigyelés alatt áll.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik