Nagyvilág koronavírus

Megvan az első gyógyult magyar koronavírusos

Elhagyhatta a karantént Japánban az a magyar állampolgár, akinél a Diamond Princessen szállodahajón diagnosztizálták február végén a koronavírust. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren jelentette ezt be, egy Facebook-videóban, hajnalban – szúrta ki az Index.

Szijjártó közölte azt is, hogy a korábban Németországban karanténintézkedés alá vont magyar jogászhallgatót is kiengedik, és a Japánban elkülönített mind a három magyar állampolgár is „szabadulhat”. A Diamond Princessen három magyar dolgozott: egy zenész testvérpár, és egy felszolgáló. Az Index szerint a kiengedett magyar az az állampolgár, akinél a hajón készült teszt kimutatta a koronavírust hetekkel ezelőtt, így ő volt az első magyar fertőzött. Az, hogy kiengedték a karanténból azt jelenti, hogy gyógyultnak minősítették.

Koronavírussal fertőződött meg egy magyar
A Japán mellett karanténba helyezett koronavírusos hajón dolgozott. Azt mondja, jól van.

A külügyminiszter szerint ugyanakkor újabb esetek is vannak: egy magyar állampolgárt Vietnamban helyeztek karanténba azért, mert egy fertőzött személlyel együtt utazott. Az Oaklandben kikötött óceánjáró fedélzetén is van két magyar állampolgár, a Maldív-szigeteken pedig további négy magyarról tud a külügy. Szijjártó szerint minden külföldön tartózkodó, rendkívüli intézkedéssel érintett, így akár karantén alá vont magyar állampolgárral felveszik a kapcsolatot és megpróbálnak mindenben segíteni nekik.

Kiemelt kép: MTI/AP/Kyodo News/Jun Hirata

Ajánlott videó

Olvasói sztorik