Nagyvilág koronavírus

Csehországban is szükségállapot lép életbe

Szükségállapotot hirdetett ki Csehországban  a kormány csütörtökön az új koronavírus terjedése miatt. A rendelkezés délután kettőkor lépett életbe, hatálya harminc nap – közölte a kormány rendkívüli ülése utáni sajtóértekezleten Andrej Babis miniszterelnök Prágában. Az intézkedést a lakosság egészsége védelmének szükségességével indokolja a kabinet.

A cseh kormány rendeletében péntek reggeli hat órával kezdődően megtiltotta a sport- és kulturális rendezvényeket. Este nyolc órától reggel hatig pedig tilos a belépés a vendéglátóhelyekre, ami a gyakorlatban azok bezárását jelenti.  A bevásárlóközpontokban működő vendéglátóipari egységeket péntektől be kell zárni. Megtiltják a 30  főnél nagyobb rendezvényeket, és bezárnak a sportközpontok és fürdők is.

További intézkedés, hogy ezentúl nem engedik be Csehországba a Németországból, Ausztriából érkező személyeket, valamint azokat a külföldieket, akik más, veszélyeztetett országból érkeznek. A cseh kormány azt is megtiltja, hogy az érintett országokba utazzanak az állampolgárok.

Andrej Babis újságírói kérdésre megerősítette, hogy Csehországban jelenleg 94 fertőzöttet tartanak nyilván. Közülük legalább két személy esete súlyosnak minősíthető, míg a többségnél a fertőzés enyhe lefolyású. Az első fertőzést március elsején mutatták ki Csehországban, a vírusból eddig senki sem gyógyult ki.

Kiemelt kép: AFP/NICOLAS ECONOMOU/NURPHOTO

Ajánlott videó

Olvasói sztorik