Nagyvilág koronavírus

Német külügyminiszter: A lezárt határok nem állítják meg a koronavírust

A határok lezárása nem állítja meg a koronavírust, a járványt máshogy, az emberek közreműködésével kell feltartóztatni – jelentette ki a német szövetségi egészségügyi miniszter egy szerdai interjúban.

Jens Spahn a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádióban kiemelte, hogy Ausztria esetében ugyan lehet értelme a határellenőrzés szigorításának, mert közvetlenül a járvány európai gócpontja, Észak-Olaszország mellett fekszik, általánosságban viszont vajmi kevés haszna van a határok lezárásának.

Tudomásul kell venni, hogy „a vírus már megérkezett, itt van Németországban, itt van Európában”, és nem lehet a határok lezárásával megállítani, mert „az embereket előbb-utóbb át kell engedni a határon, és akkor ismét tovaterjed”.

Más módszerre van szükség, méghozzá arra, hogy minden egyes ember járuljon hozzá a járvány lassításához a tisztasági előírások és az óvintézkedések betartásával, legfőképpen a tömegrendezvények mellőzésével – mondta a német miniszter, kiemelve: a járványt azért kell lelassítani, hogy ne terhelődjék túl az egészségügyi ellátórendszer.

Kifejtette: míg a fiatalok tünetek nélkül vagy legfeljebb igen enyhe lefolyású betegséggel átvészelik az új típusú koronavírus fertőzését, az idősebbek, különösen a 65 éven felüliek és az eleve leromlott egészségi állapotú emberek igen veszélyeztetettek, és könnyen intenzív ellátásra, mesterséges lélegeztetésre szorulhatnak, ha megfertőződnek.

A német egészségügyben 28 ezer intenzív ellátásra alkalmas ágy – kórházi férőhely – van, ezek közül 25 ezerhez van lélegeztető berendezés. Németország így az első helyen áll az európai rangsorban, de még ez a rendszer is túlterhelődhet, ha egyszerre sokan betegednek meg, ráadásul az intenzív osztályok ágyainak egy része most is foglalt.

Ez az adottság, a mesterséges lélegeztetésre is alkalmas intenzív ellátási kórházi férőhelyek korlátozottsága jelenti a szűk keresztmetszetet, ezért mindent meg kell tenni, hogy a vírus minél lassabban terjedjen – húzta alá Jens Spahn. Megjegyezte, hogy nem minden esetben figyelhető meg arányosság az ellátórendszerről közölt sajtóbeszámolók hangvétele és a tények között. Való igaz, hogy több orvosra és ápolóra van szükség, de az is igaz, hogy megszorításokat előirányzó jogszabályt legutóbb 16 éve, 2004-ben fogadott el a törvényhozás.

A német hatóságok szerda reggeli összesítése szerint országszerte 1542 fertőzést tartottak számon, ez 209 esettel meghaladja az előző esti 1333-at.

Kiemelt kép: TOBIAS SCHWARZ/AFP

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.