Nagyvilág koronavírus

Lemondta a március 15-i ünnepségeit az RMDSZ

A koronavírus miatt azt javasolják, a magyarok egyénileg vagy kiscsoportokban emlékezzenek.

„A hatóságok szigorítását és a közegészségügyi helyzetet figyelembe véve az RMDSZ nem szervezi meg idén a március 15-i tömeges köztéri megemlékezéseit” – írta a Maszol.ro a szövetség közleménye alapján. Vasárnap a koronavírus terjedése miatt a román hatóságok betiltottak minden, ezer főnél nagyobb rendezvényt.

Az RMDSZ közölte, most az a legfontosabb az, hogy a magyar közösség tagjai biztonságban legyenek, egészségüket ne veszélyeztesse semmi. A szövetség azt javasolja a magyaroknak, hogy március 15-e alkalmából egyénileg vagy kiscsoportokban helyezzék el koszorúikat a megemlékező helyeken. Így tesznek az RMDSZ helyi és országos vezetői is.

Minden tantárgyi versenyt elhalasztanak

Az oktatási tárca meghatározatlan időre elhalasztott minden megyei és regionális tantárgyi versenyt, sportvetélkedőt. A szaktárca később közli, meddig marad érvényben a döntés.  Monica Anisie ügyvivő miniszter tudatta, az oktatás esetleges teljes felfüggesztéséről csak az Országos Katasztrófavédelmi Bizottság dönthet, amely hétfő délután ülésezik.

Biztonsági okokból keddtől a hónap utolsó napjáig felfüggeszti fogadóóráit a Nép Ügyvédje is. Az ombudsman hétfőn tudatta, a koronavírus terjedésének megfékezéséért a közönségszolgálat március 31-ig csak telefonon vagy levélben érhető el. A fogadóórákat a központi és a területi irodákban is felfüggesztik.

Kiemelt kép: Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke beszél a Hargita megyei Gyimesfelsőlokon, az Árpád-házi Szent Erzsébet katolikus iskola felújított épületeinek avatásán február 20-án. MTI/Veres Nándor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik