Nagyvilág koronavírus

Koronavírus: jelentősen nőtt a halottak száma Iránban

Negyvenkilenccel nőtt Iránban vasárnapra virradóra a koronavírusban elhunyt emberek száma az egészségügyi minisztérium bejelentése szerint, ezzel a járványnak már 194 halálos áldozata van a síita államban.

Szombati hivatalos iráni adatok szerint a vírusban elhunytak száma 145.

Az Iran Air iráni légitársaság vasárnap bejelentette: bizonytalan időre felfüggeszti összes Európába induló és onnan érkező járatait. A társaságnak az IRNA iráni állami hírügynökséghez eljuttatott közleménye szerint a döntést azután hozták, hogy több európai ország „tisztázatlan okokból” kitiltotta légteréből az Iran Air járatait.

Szombaton az IRNA tudósítása szerint belehalt a fertőzésbe Fatima Rahbar, az iráni parlament februárban megválasztott egyik konzervatív képviselője. A héten egy másik képviselő, Abdulreza Meszri az iráni állami televíziónak elmondta, a februárban megválasztott parlamentnek már 23 tagja lett fertőzött.

Vasárnap Szaúd-Arábiából négy  új fertőzöttet jelentettek. A királyság egészségügyi minisztériuma Twitteren azt közölte, hogy e négy ember – akik között három nő – korábban olyan emberekkel került kapcsolatba, akik nemrég tértek vissza Iránból, ám ezt nem közölték a szaúdi hatóságokkal. A minisztérium értesülései szerint a fertőzöttek az Egyesült Arab Emírségen keresztül tértek vissza Szaúd-Arábiába. A királyságban ezzel 11-re emelkedett a fertőzöttek száma.

Vasárnap a kuvaiti egészségügyi minisztérium szintén új fertőzöttet jelentett, ezzel az országban 62-re emelkedett az esetszám. Az ország központi bankja vasárnap bejelentette, hogy 10 millió kuvaiti dínárral (több mint 9 milliárd forint) támogatja a kormány vírus elleni harcát. Katar szombaton adott hírt a tizenkettedik megbetegedésről. A Közel-Keleten a legfrissebb adatok szerint több mint 6900 ember fertőződött meg az új típusú koronavírussal.

Kiemelt kép: Az újkoronavírus-járvány terjedésének megakadályozára fertőtlenítenek egy észak-teheráni bazárt 2020. március 6-án. (MTI/AP/Ebrahim Norúzi)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik