Nagyvilág

Erdogan: A téma le van zárva, a kapukat ezennel megnyitottuk

Recep Tayyip Erdogan török elnöknek a török sajtóban pénteken megjelent nyilatkozata szerint Törökországnak nincs ideje vitázni nyugati határainak újbóli lezárásáról.

A török államfő Moszkvában tett hivatalos látogatásáról hazatérőben a repülőgépen török újságíróknak úgy fogalmazott: arról, hogy a török-görög határ

nyitva van-e vagy már zárva, nekünk nincs időnk vitázni, a téma le van zárva, a kapukat ezennel megnyitottuk.

Erdogan hangsúlyozta:

a menekültek addig jutnak el, amíg tudnak, mi nem kényszerítjük őket távozásra, saját meggondolásból teszik.

Ankara egy héttel ezelőtt, február 28-án jelentette be, hogy a török hatóságok már nem tartóztatják fel azokat a migránsokat, akik Törökország területéről az Európai Unióba kívánnak menni, holott a török vezetés ezt vállalta a 2016 tavaszán Brüsszellel kötött megállapodásban. Görögország a lépésre válaszul megerősítette keleti határai védelmét, aminek következtében több mint tízezer migráns torlódott fel a két ország szárazföldi határa mentén. A görög határrendészet egyebek mellett könnygáz bevetésével igyekszik megakadályozni a migránsok átjutását. Athén az uniótól is támogatást vár a helyzet rendezésére.

A török elnök szerint a görög hatóságok kegyetlen fellépése miatt eddig már öt menekült vesztette életét.

Erdogan elmondta azt is, hogy Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök hétfőn Ankarában arra kérte őt, hogy vegyen részt Szófiában egy bolgár-görög-török csúcstalálkozón a migráció kérdésével kapcsolatosan. A török államfő emlékeztetett: aznap két migráns halt meg a görög-török határon zajló atrocitásokban, és bár nagyon győzködték, ő visszamondta a Szófiába tervezett találkozót.

Ezeknek a politikusoknak tudniuk kéne, hogy az emberi élet nem ennyire olcsó

— vélte Erdogan.

A török elnök nehezményezte, hogy az Európai Unió pillanatok alatt összesen 700 millió eurós segítségről biztosította Görögországot, miközben Angela Merkel német kancellár neki 25 millió eurót ajánlott fel a szíriai Idlíb tartományban kialakult humanitárius helyzet rendezésére, de sajnos még arról sincs semmi hír. Erdogan arról is beszélt, hogy Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, valamint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is “tett néhány ígéretet”.

Hogy ezekből lesz-e valami, nem tudom

— fogalmazott.

Kiemelt kép: Mikhail Svetlov/Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik