Nagyvilág koronavírus

Olaszországban járt, ezért nem láttak el a fogorvosnál egy várandós nőt

Pár napot Olaszországban töltött, ezért a koronavírus veszélyére hivatkozva ellátás nélkül hazaküldte olvasónkat egy székesfehérvári körzeti fogorvos. A 12 hetes veszélyeztetett terhes Andrea (nevezzük így) február 26-án kereste fel körzeti fogorvosát, hogy a várandósgondozási kiskönyvébe pecsétet kapjon. Előzetesen telefonon kért és kapott is időpontot. A telefonban még nem kérdezték tőle, hogy járt-e külföldön.

Amikor megérkezett a rendelőbe, már hallotta kintről, hogy az asszisztensek a koronavírussal kapcsolatos teendőkről beszélgetnek. Aznap jelent meg ugyanis a székesfehérvári polgármester tájékoztatása, amiben az áll, hogy

aki az elmúlt két hétben Észak-Olaszországból vagy a koronavírussal érintett országok bármelyikéből hazatért, és bármilyen betegségtünetet észlel magán, az maradjon otthon, és semmiképpen se személyesen, hanem telefonon vegye fel a kapcsolatot háziorvosával, illetve a rendelési időn kívül az ügyelettel! Előzetes egyeztetés nélkül semmiképpen se keressenek fel egészségügyi intézményt, hanem a telefonos tájékoztatás alapján járjanak el a továbbiakban.

Az nem teljesen világos, hogy Olaszország egészét érinti-e a kitétel, vagy csak északi országrészt, ahol valóban sok a megbetegedés, így amikor behívták, rögtön nekiszegezték a kérdést, hogy járt-e külföldön, Andrea pedig bevallotta, hogy igen, február 14 és 17. között Pisában, tehát nem a karantén által érintett területen tartózkodott.

Akkor ne haragudjon, de nem látjuk el

– jött a válasz.

Andrea próbálta bizonygatni, hogy nincsenek tünetei, jól van, és nem Észak-Olaszországban járt, a fogorvos hajthatatlan volt, és miután megtudta Andreától, hogy nem azért érkezett, mert fáj a foga, hanem a terhesgondozás részeként előírt fogorvosi vizsgálat miatt, az orvos megismételte ukázát: nem látja el Andreát. Újabb időpontot sem adtak neki, helyette annyit mondtak, hogy másfél-két hét múlva hívja fel a rendelőt időpontért.

Olvasónk kifogásolja, hogy február 26-án, az említett fogorvosi ellátás napján vele szemben szigorúbb feltételeket szabtak, mint azokkal a turistákkal szemben, akik a karantén alá vont területeken jártak. Andrea másfél héttel korábban tért haza Toszkánából, ráadásul az orvos további 1,5-2 héttel fejelte meg az ellátásra vonatkozó tilalmat.

Andrea időközben elment a védőnőjéhez, aki megnyugtatta, hogy a fogászati kezelés csúszása miatt nem éri hátrány, mégsem tudott ilyen könnyen elmenni a történtek mellett. Szerinte a rendelőben tapasztalt hozzáállás nemcsak a jogait sérti, de pánikot kelt.

Néhány nappal később elküldte történetét az ombudsmannak és a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának is. Utóbbi a panasz elbírálását továbbküldte a Fejér Megyei kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályára, illetve az esetlegesen felmerülő etikai vétség gyanúja miatt a MOK fogorvosi tagozatának Közép-magyarországi Etikai Bizottságához is eljuttatták.

Kiemelt képünk illusztráció: John Blanding/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik